Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Den svindlande tanken om en frisk moder jord

Forskning

Hur kan vi, i människans tidsålder Antropocen, bidra till insikter om att vår egen livsstil påverkar det globala ekosystemet, moder jord? Kan ett gott liv för jordens människor förenas med en frisk moder jord? Vilka förutsättningar och åtgärder skulle behövas för nödvändiga förändringar. Med Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi, Göteborgs universitet

Föreläsning
Datum
5 apr 2019
Tid
12:00 - 12:45
Plats
Pedagogen, Västra hamngatan 25

Arrangör
Arrangör: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet och Svenska kyrkan

Årets Vetenskapsfestival utforskar i en serie lunchföreläsningar den svindlande tanken och teknikens betydelse för människans utveckling.

Tidigare i människans historia var det en svindlande tanke att kommunicera med en annan människa utan att fysiskt mötas, att flyga, eller att åka till månen. Svindlande tankar idag är ibland av helt annan art.
Hur realistiska är drömmarna om världshälsa, fred på jorden och en frisk moder jord? I mellanrummet mellan utopi och dystopi analyserar tre forskare dessa drömmar, presenterar en vision för hur de skulle kunna realiseras, och vilka konsekvenser detta skulle få i relation till övriga globala problem.