Bild
Foto: Unsplash
Länkstig

Handmaid's Tale som dystopisk diagnostik: Att läsa global politik genom populärkultur

Kurs
GS1613
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-17204
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om kursen

Kan global politik förstås genom populärkulturen? I den här kursen diskuterar du angelägna frågor på ett kreativt och engagerande sätt. Tillsammans analyserar vi den prisbelönta romanen och tv-serien The Handmaid’s Tale för att reflektera över samtida politik och utveckling. Kursen ges på engelska.

Om utbildningen

Med utgångspunkt i Margaret Atwoods dystopiska roman The Handmaid's Tale (1986), dess uppföljare The Testaments (2019), samt TV-serien baserad på dessa böcker (Hulu), tar kursen kritiskt upp viktiga aspekter av samtida global politik. Kan vi se Atwoods dystopiska framtid som ett förebud om framtiden eller till och med en återspegling av det samtida politiska landskapet?

Kursen är utformad som en distanskurs (online med några valfria seminarier på plats) som löper över 15 veckor. Kursen ges på engelska och syftar till att locka ett brett spektrum av studenter. Kanske letar du efter en valbar kurs för att komplettera din examen, kanske är du en äldre student som är intresserad av att diskutera sina idéer i ett strukturerat forum, kanske vill du öva upp din engelska. Om du letar efter en rolig kurs där du kan diskutera angelägna frågor på ett kreativt och engagerande sätt och är intresserad av att kritiskt läsa/titta på populärfiktion/kultur för att reflektera över samtida politik och utveckling, då är den här kursen för dig!

Kursen organiseras kring korta föreläsningar som behandlar ett tema. Föreläsningarna kommer att ge dig en kort översikt över de viktigaste förståelserna, konceptuella verktygen och debatterna inom forskarsamhället när det gäller temat i fråga. Du kommer också att delta i seminarier som ett komplement till dessa föreläsningar.

Kursen examineras genom tre aktiviteter:

1) Deltagande i seminarier,

2) Aktivt deltagande i ett studentlett seminarium,

3) Ett slutprov där du förväntas tillämpa den vetenskapliga litteraturen för att analysera hur kursmaterialet talar till en aktuell fråga som behandlas i kursen.

Du kan välja att spela in en miniföreläsningsvideo som ditt slutprojekt, eller, om du föredrar det, att skriva en uppsats som du tar med dig hem. I slutet av kursen kommer du att ha fått en rad tillämpbara färdigheter, ansträngt din hjärna och - hoppas vi - haft mycket roligt!
 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Efter studierna

Denna kurs hjälper dig att förbättra dina analytiska färdigheter och ger dig grundläggande kunskaper om viktiga aktuella politiska och samhälleliga frågor - färdigheter som är värdefulla för både vidare studier och i alla arbetsmiljöer.

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen innehåller både synkrona och asynkrona moduler. Föreläsningarna är online eller hybrid. Vissa valfria seminarier kommer att erbjudas IRL. Undervisningsformerna varierar och inkluderar: Självstudier; Föreläsningar; Seminarier där studenterna kommer att delta i "flipped classroom" aktiviteter.