Evidens i praktiken: kritisk granskning av vetenskaplig litteratur
Evidence in practice: critical appraisal of scientific literature
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen kan läsas som fristående kurs. Kursen kan ingå i följande program: 1) Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram (H2EVI)
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen om 180 hp eller motsvarande, eller relevant erfarenhet av arbete med evidens, kvalitetssäkring eller verksamhetsutveckling samt minst yrkesexamen eller universitetsutbildning motsvarande 120 hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska 3 och Engelska 6.
Innehåll
Kursen tar upp sökning och kvalitetsbedömning av forskningslitteraturen både i relation till olika verksamhetsområden och i relation till en specifik problematik. Förutom färdigheter i evidensbasering ger kursen praktisk träning i användning av kvalitativa metoder och teoretiska färdigheter i att analysera implikationerna av vissa kvantitativa metoder.
Mål
Kunskap och förståelse
• igenkänna olika typer av vetenskaplig studiedesign,
• redogöra i detalj för ett komplext beslutsproblem och vilka aktörer som berörs, potentiella handlingsalternativ och möjliga konsekvenser,
• definiera flera centrala vetenskapsteoretiska begrepp med relevans för metodologisk analys av kvantitativa respektive kvalitativa studier,
• redogöra för specifika tillvägagångssätt och kännetecken för ett antal metoder som är användbara vid generering av kvalitativa data,
• identifiera lämpliga databaser – och mallar för granskning – av kvantitativa respektive kvalitativa studier,
Färdighet och förmåga
• formulera en strukturerad fråga med relevans för sökning av kvantitativa respektive kvalitativa studier,
• i databaser söka och identifiera olika typer av studiedesign i vetenskapliga publikationer,
• uppställa sökkriterier med relevant exklusion och inklusion av kvalitativa respektive kvantitativa studier utifrån en strukturerad fråga,
• extrahera och tabellera resultaten från kvantitativa respektive kvalitativa studier,
• med hjälp av granskningsmallar systematiskt granska kvaliteten i studier genomförda med kvantitativa respektive kvalitativa metoder,
• genomföra kvalitativ analys av textmaterial,
• skilja på aktörers och analytikers perspektiv på en metodologisk praktik,
Värderingsförmåga och förhållningssätt
• reflektera över möjligheter och utmaningar i egen användning av kvalitativ, empirisk metod,
• värdera skillnaden mellan de behov som väcks av ett komplext beslutsproblem och de resultat som kan erhållas genom sökning och granskning av en kvantitativ studie,
• med hjälp av flera vetenskapsteoretiska begrepp diskutera och analysera forskningsresultats kvalitet och lämplighet för olika problem,
• kritiskt reflektera över implikationerna av alternativa metodologiska tillvägagångssätt utifrån vetenskapsteoretisk begreppsbildning.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Föreläsningar och övningar. Genomförande av egna projekt där verksamhetsrelevanta frågor undersöks med avseende på bästa tillgängliga kunskap i litteraturen. Projekt presenteras i seminarieform där revideringar genomförs utifrån opponents och seminariedeltagares synpunkter. Motsvarande moment tillgängliggörs också på distans i form av föreläsningsfilmer, inlämningar och skriftlig återkoppling.
Undervisningsspråk: svenska
Examinationsformer
Inlämning av skriftlig studieuppgift som försvaras samt opponering på annan students studieuppgift. Aktiv närvaro på obligatoriska seminarier kan också förekomma.
Rättande lärare kan begära komplettering av examination.
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.
Studenten erbjuds max fem examinationstillfällen.
Student har rätt till byte av examinator, om det är praktiskt möjligt, efter att ha underkänts två gånger på samma examination. En sådan begäran ställs till institutionen och skall vara skriftlig.
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska studenten i normalfallet garanteras tillgång till minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) under en tid av åtminstone ett år med utgångspunkt i kursens tidigare uppläggning.
Betyg
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kursvärdering
Studenter som deltar i eller har avslutat kursen ges möjlighet att anonymt framföra erfarenheter av och synpunkter på denna i en kursvärdering. En sammanställning av kursvärderingen och kursansvarig lärares reflektion tillgängliggörs för studenterna inom rimlig tid efter kursslut. Nästa gång kursen ges presenteras sammanställningen och eventuella genomförda åtgärder.
Övriga föreskrifter
Kursen motsvaras av kurserna EV2210 och EV2220 (alternativt kurserna EV2101, EV2102 och EV2203). Kursen kräver tillgång till dator (eller motsvarande) med internetuppkoppling.