Zombies och lego lockade språkintresserade

Publicerad

Under 2016 års ForskarFredag bjöds det på forskarfika i Sjöfartsmuseet. Språkvetarna Linda Flores Ohlson och Karin Westin Tikkanen lockade med diskussioner om vilka pronomen som används om zombies och om moderna ord med latinska rötter.

Vilket pronomen används om zombies, och vad förmedlas beroende på om man använder han, hon eller det? Det diskuterade språkvetaren Linda Flores Ohlson med besökarna på årets Forskarfika.Vilket pronomen används om zombies, och vad förmedlas beroende på om man använder han, hon eller det? Det diskuterade språkvetaren Linda Flores Ohlson med besökarna på årets Forskarfika.

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen och i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter som ska visa att forskning är både kul och spännande.

Många besökare

Sjöfartsmuseet fylldes av nyfikna under ForskarFredag och från Humanistiska fakulteten deltog språkvetarna Linda Flores och Karin Westin Tikkanen som visade att forskning inte alls behöver betyda vit rock och laboratorium.

– Det var fantastiskt roligt! Det kom väldigt många fler besökare än vad jag hade väntat mig och jag hade besökare vid mitt bord nästan hela tiden, säger Karin Westin Tikkanen, forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer.

Lockade med lego

På Karin Westin Tikkanens bord sågs bland annat lego och en vinflaska.

– Jag pratade om mitt forskningsämne latin, men också om mitt arbete med att popularisera ämnet i form av ordanekdoter, det vill säga språkhistoriska betraktelser över valda ord på modern svenska med latinska rötter. Jag hade med mig min dator, lite lego, en tegelsten och en vinflaska (tom!) som exempel på moderna ord som alla går tillbaka till latinet på olika sätt, säger Karin Westin Tikkanen.

Är zombien en han, hon eller det?

Linda Flores Ohlson, lektor i spanska vid institutionen för språk och litteraturer, berättade om sitt forskningsprojekt som undersöker vilket pronomen som används för fiktiva varelser som zombies, vampyrer och troll. I den engelska litteraturen finns möjligheten att använda antingen he, she eller it (han, hon eller den/det) om en zombie.

– Jag tycker att det blir en väldigt stor skillnad beroende på vilket pronomen som används. De förmedlar olika saker. Eftersom jag är lärare i spanska tycker jag att det är intressant att titta på vad man gör när man översätter den engelska litteraturen till spanska. I spanska finns bara han/hon och det är pronomen som man inte använder så mycket eftersom man har pronomenet inbakat i verbet, säger Linda Flores Ohlson.

Många äldre intresserade

Just vid hennes bord var det enbart äldre som slog sig ned under forskarfikat.

– Det var faktiskt bara äldre människor som satte sig vid mitt bord. En farbror som var född på 1930-talet drog intressanta paralleller mellan efterkrigstiden och andra världskriget med den känslan som rådde av att ”nu är det över för den mänskliga civilisationen” och den liknande känslan som återfinns i zombieapokalypsberättelser.

Linda Flores Ohlson skulle kunna tänka sig att medverka på nytt, men tycker att Sjöfartsmuseet då borde välja en bättre plats.

– Rummet kändes lite tråkigt, litet och undangömt.