Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Varför är diktaturer så dåliga på fotboll?

Publicerad

Just nu pågår fotbolls-VM för herrar i Ryssland och i en artikel i Aftonbladet konstateras att diktaturer och auktoritära stater är särskilt dåliga på fotboll. I artikeln intervjuas historikern Pavol Jakubec från Göteborgs universitet för att försöka förklara vad det kan bero på. 

Enligt Sporbladet, Aftonbladets sportbilaga, är VM i Ryssland ännu ett bevis för diktaturer och auktoriära staters uselhet i fotboll. Som exempel nämns att Ryssland och Saudiarabien rankas sämst av alla lag i hela VM. Egypten och Iran, två andra "icke fria" länder, beräknas heller inte gå särskilt långt. Underlaget i artiklen bygger på en rapport från tankesmedjan Freedom House. 

Det hela tros bland annat bero på att "demokratier är mycket bättre på att fostra fotbollsspelare då fotbollen bygger mer på kreativitet och liknande egenskaper än många andra idrotter." Sportbladet har också pratat med Pavol Jakubec, doktorand i historia och som forskat en del om fotboll i historien, för att försöka förklara vad det kan bero på. 

Läs hela artikeln på Sportbladets hemsida.

Mer information:
Experter: Fotbolls-VM 2018

Kontakt:
Pavol Jakubec, doktorand i historia
Telefon: 031–786 1876, 072–903 9727
pavol.jakubec@gu.se