Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tomas Lundälv lämnar över spakarna

Publicerad

Tomas Lundälv går idag i pension från Lovéncentret. Han har byggt upp verksamheten med fjärrstyrda undervattensfarkoster på Tjärnö.

Tomas och skepparen på ett gammalt foto
En ung Tomas vid spakarna ombord på Tjärnö-stationens fartyg Virgo.

Redan 1965-1966 var Tomas anställd vid Tjärnö-stationen, som hjälpreda åt skepparen – draggmästare – ombord på stationens fartyg Virgo. Därefter var han doktorand på Kristineberg och med dykning stereofotograferade bottnar för att upptäcka variationer och förändringar i havsmiljön.

Tomas vidareutvecklade kombinationen marinbiologi-undervattensteknik när han på Tjärnö under 1990-talet började filma havsmiljöer på flera hundra meters djup med fjärrstyrd undervattensfarkost (s.k. ROV). Han byggde upp ett Centrum för undervattensdokumentation på Tjärnö-stationen med flera ROV:er och engagemang i många nationella och internationella projekt. Forskning kring rev av ögonkorall har varit ett fokus. Han gjorde även ett viktigt arbete i svensk-norska gränsvatten inför bildandet av nationalparkerna Kosterhavet och Ytre Hvaler.

Tusentals timmar har Tomas styrt ROV med joysticks. Nu lämnar han över spakarna till Roger Johansson. Vi önskar Tomas lycka till i sitt framtida liv.

Tomas har tagit emot ett paketTomas Lundälv, till höger, avtackas av Ola Björlin.