Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tips om fältstudier i Sydafrika

Publicerad

Under GU:s hållbarhetsvecka bjöd Förvaltningshögskolan in alumner och studenter till en After work med Helena Römmelmann som har gjort en Minor Field Study, MFS, i Sydafrika kring matsäkerhet bland unga vuxna.

Helena Römmelmann på seminarium om MFS i Sydafrika

Helena utbildade sig till socionom i Örebro och har idag en masterexamen inom riskhantering i samhället med fokus på att utveckla hållbara samhällen för människa och miljö. Hon är nu forskningsassistent vid Karlstads universitet, och hennes huvudintresse är hur klimatproblematiken kopplar till sårbara grupper.

Under Act! Sustainable-veckan besökte hon Förvaltningshögskolan för att berätta om sina erfarenheter som Sida Alumni och om sitt arbete med ett MFS-projekt i ett utvecklingsland. För uppsatsarbetet valde hon Kapstaden i Sydafrika därför att där fanns det redan kontakter mellan hennes lärosäte och mottagande universitet.

Några av de tips hon delade med sig av var:

• Tänk på att planera ditt MFS i god tid innan du söker och sedan åker iväg
• Planeringen bör innefatta att ha en kontaktperson på plats, och att noga lyssna in förslag på hur studien bör läggas upp. Bli inte förvånad om plan A inte går att genomföra!
• Tänk även noga på de stora skillnader som finns gällande säkerhet, segregerat boende och kulturella koder som tar lite tid att ”läsa in” eller ”förstå”

Studenter från olika delar av GU besökte evenemanget, bland annat från globala studier och offentlig förvaltning. Även en japansk utbytesstudent var på plats, och flera personer i publiken gick i tankar att söka MFS. Ytterligare ett råd studenterna fick var: ”Det är inte alltid de ”smartaste” ansökningarna som beviljas – utan de som har störst sannolikhet att kunna genomföras.

Läs mer om MFS här.

Läs mer om Helena Römmelmann och hennes MFS-arbete här.