Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Svenska innovationspriset till Cellink och Erik Gatenholm, alumn från MSc in Innovation and Industrial Management

Publicerad

Bild på CellInk team
Foto: Cellink press

Cellink vann Svenska Innovationspriset 2016. De har tagit sig till börsen på rekordtid och gett sina aktieägare en trefaldigad värdeökning. Deras vision: 3D-printing av mänskliga organ. Cellink grundades i januari 2016 av Erik Gatenholm, som är alumn från mastersprogrammet Innovation and Industrial Management på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Cellink består av ett team på 12 personer som har utvecklat och producerar ett så kallat biobläck – ett biomaterial kombinerat med mänskliga celler som gör det möjligt att printa mänskliga vävnader. Idag kan Cellinks skrivare med biobläck skriva ut broskvävnad och hud, och deras vision är att i framtiden skriva ut mänskliga organ.

Det var för nionde året i rad som Veckans Affärer delade ut Svenska Innovationspriset på Framtidsdagen 2016. I år i samarbete med SIS, Swedish Standards Institute och SISP, Swedish Incubators & Science Parks. Priset delas ut för att uppmärksamma svenska innovationer som nått kommersiellt genomslag och de personer som gör det möjligt.

Juryns motivering att utse Cellink som vinnare av Svenska Innovationspriset 2016


”Med ett sällan skådat driv, en samhällsnyttig produkt som ligger i tiden och en rekordsnabb börsnotering kan det här lilla svenska bolaget komma att förändra framtidens medicinska forskning.”

Läs mer om Cellink här


Hemsida: http://www.cellink.eu/  

I Veckans Affärer: http://www.va.se/nyheter/2016/11/30/sveriges-framsta-innovatorer-det-har-10-manader-gamla-bolaget-ar-nu-en-dunderhit-pa-borsen/