Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Studenter från 18 länder på Lovéncentret Tjärnö

Publicerad

För närvarande pågår årets största kurs på Lovéncentret Tjärnö, med 53 studenter från 18 länder.

Sju europeiska universitet organiserar ett tvåårigt mastersprogram, International Master of Science in Marine Biodiversity and Conservation (EMBC+). För att antas till programmet måste kursdeltagarna ha en Bachelor of Science-examen. Först läser studenterna kurser i mindre grupper vid de sju universiteten. Därefter sammanstrålar alla studenterna på en marin fältstation i Europa för tio dagars undervisning – Spring School. I år har turen kommit till Lovéncentret Tjärnö, där just nu 53 studenter från 18 länder studerar livet i havet. Förutom från många länder i Europa kommer kursdeltagare också från Mexico, Ghana, Libanon och Malaysia.

Studenterna arbetar i grupper med en frågeställning, som de undersöker med metoder de skall komma på själva. För tillfället är det full aktivitet med våtdräkter, GPS, tillverkning av experimentutrustning och man undersöker bl.a. eremitkräftor, blåmusslor och Idefjorden. Efter att resultaten sammanställts kommer man redovisa inför varandra, muntligt och med treminutersfilm.

– Jämfört med tidigare fältstationer vi varit på för Spring School, är Tjärnö absolut bäst, säger kursledare Tim Deprez från universitetet i Gent, Belgien. Vi uppskattar den öppna, hjälpsamma atmosfären och det är gott om utrymme och utrustning. Särskilt lyxigt är det med tillgång till småbåtar för att kunna göra undersökningar i fält. Att förläggningen finns på fältstationen underlättar mycket, avslutar Tim Deprez.

Fjird, fjård, fjord ... Tjärnö tales (länk till studenternas blogg under kursen)