Bild
Carin mannheimer i porträttbild
Carin Mannheimer
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Strandgården får Carin Mannheimers pris för goda idéer 2022

Publicerad

Forskningsfonden för Carin Mannheimers minne har årligen sedan 2016 delat ut pris till juniora forskare inom AgeCap. Under 2022 utlystes ett nytt pris för goda idéer inom äldrevård och omsorg

- Det har varit stimulerande att dela ut priset till juniora forskare men det kändes viktigt att även dela ut pris till de som verkligen arbetar med äldre ”hands-on”. Det är sällan de som sliter i det dagliga arbetet med äldrevård får en uppmuntran, säger Anna Mannheimer som upprättade fonden 2016.

- Jag vill att priset ska bidra till att goda idéer sprids men framförallt att personalen ska känna sig uppskattad och får ha en rolig stund, fortsätter Anna.

Strandgårdens äldreboende tog hem priset
Strandgården är ett nyrenoverat äldreboende som är beläget alldeles vid havet på västra Orust. Här finns 35 lägenheter med inriktning mot kroppslig sjukdom och demens. Strandgården har två enhetschefer och ca 40 medarbetare. Viktiga ledord i verksamheten är uppföljning, engagemang, egenansvar och systematiskt kvalitetssäkringsarbete. Strandgårdens fokus är att alla timmar på dygnet ska innehålla kvalitet för hyresgästerna utefter deras behov och stor vikt läggas vid relationen mellan hyresgäst och kontaktperson. För undersköterskor finns en roll som heter samordningsansvarig undersköterska (Samo) vilket innebär en särskild utvecklingsmöjlighet och karriärväg.

Att just Strandgården tog hem priset på 60.000 kr menar Anna Mannheimer beror på flera olika saker, bland annat för deras sätt att uppgradera undersköterskeyrket, den goda kvalitetssäkringen och det stora fokuset på relationen mellan hyresgäster och kontaktpersoner

-  Att ringa och berätta om priset till Strandgården har varit bland det roligaste jag gjort i mitt jobb! säger Anna.

Tacksamma och glada
Enhetschef Ann-Christin Eriksson är väldigt tacksam och glad över priset.
- Vi vill skicka ett stort tack från Strandgården till Carin Mannheimers fond och Anna Mannheimer och säga att vi är jättestolta över att ha blivit utvalda till priset. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker för att ge kvalité till våra hyresgäster och det är betydelsefullt för oss att bli uppmärksammade med ett pris. Vi brukar säga att man ska förtjäna att arbeta på Strandgården och det är för att vi är stolta över det vi gör varje dag dygnet runt och året om, säger hon.
Ann-Christin fortsätter:
- För prispengarna planerar vi nu en jättebaluns i februari 2023 med 3 rätters middag och musik så vi kan dansa natten lång. Vi kommer också bjuda in medarbetare från vårt restaurangkök och våra kollegor som arbetar med Daglig verksamhet, LSS, för vi vill fira priset tillsammans med dem som också bidrar till att Strandgården är ett så trevligt och inkluderande äldreboende.

Bild
Personer som står i en halvcirkel. Kvinnan i mitten håller i ett diplom
Enhetschef Ann-Christin Eriksson tillsammans med medarbetare på Strandgården