Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Sajten Livet i havet ger utflykten en ny dimension

Publicerad

Sommaren är här och många av havets invånare kan du träffa på när du badar, åker båt eller vandrar längs kusten. Men vilka är dessa växter och djur? Över fyrahundra av dem presenteras i sajten Livet i havet som nu uppdaterats med arter från alla Sveriges havsområden.

Om du tillbringar tid runt Östersjön kanske du redan använt den – sajten Livet i havet där du kan hitta de vanligaste arterna av växter och djur, läsa om hur de lever och hur havet fungerar. Nu har den utökats med Västerhavet spännande arter och miljöer.


- Det har länge varit vår ambition att få beskriva alla Sveriges havsområden. Nu när vi har fått med Kattegatt och Skagerrak är vi äntligen där, säger Ulrika Brenner, projektledare för Livet i havet och kommunikatör vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, en av samarbetsparterna inom Havsmiljöinstitutet.


Tanken med sajten är att väcka intresse för våra hav, och att sprida inspiration och kunskap till alla som är intresserade av livet under ytan. Mobilanpassningen gör att informationen kan följa med på utflykten till kusten. Dessutom finns den som en app som även fungerar offline vilket gör att den exempelvis kan användas på sjön där uppkoppling ofta saknas. Men Livet i havet är inte bara till för att finnas i den naturintresserades mobiltelefon. Appen är också utvecklad för att kunna användas av skolor och i utställningar, på naturrum och på museer.
- Vad man kan hitta i våra kustvatten varierar längs Sveriges långa kust. I Kattegatts och Skagerraks salta vatten lever till exempel fler och andra arter än i Östersjöns bräckta vatten, berättar Helen Sköld, kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet och en av dem som varit med och utvecklat Livet i havet.


Att få in Västerhavets arter på sajten har varit möjligt tack vare bidrag från Havs- och vattenmyndigheten, ett led i myndighetens satsning på marin pedagogik. Livet i havet används redan flitigt av både skolor och allmänhet längs Östersjökusten. Förhoppningen är nu att även västkustbornas utflykter till havet ska få en ny dimension.


– Det är bara att gå in på sajten eller ladda ner appen för att dyka ner i kunskapshavet, säger projektledare Ulrika Brenner.


Kontakt: Helen Sköld, Havsmiljöinstitutet, helen.skold@havsmiljoinstitutet.se, 070-682 73 91
Besök Livet i havet: www.havet.nu/livet


Om Livet i havet
Livet i havet är en digital fälthandbok som visar de vanligaste arterna i svenska havsområden. Här presenteras över 400 arter, från Bottniska viken i norr, ner till södra Östersjön, och upp längs Kattegatts och Skagerraks kust till norska gränsen. Sidan drivs av Stockholms universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet inom samarbetet Havsmiljöinstitutet och i samverkan med webbyrån Azote.