Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Projekt om att lokalisera neolitiska centralplatser får forskningsmedel

Publicerad

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet.

Bland dem hittar vi arkeologerna Karl-Göran Sjögren och Tony Axelssons projekt "Det gömda landskapet. Att lokalisera neolitiska centralplatser med hjälp av fjärranalys, geofysik och arkeologi" som beviljats hela 5 082 000 kronor. Arkeologerna delar lika på forskningen under de kommande tre åren.

I projektanslaget står bland annat:
”I projektet studeras dolda aspekter av stenålderslandskapet på Falbygden i Västergötland. Genom utvecklingen inom så kallad fjärranalys är det nu möjligt att använda högupplösta satellitbilder för att söka efter under mark dolda lämningar. Vi kommer att komplettera dessa med bilder tagna från flygplan och drönare. I projektet kommer också geofysiska metoder att användas, som magnetometer och markradar. Tillsammans med avancerad datamodellering och arkeologiska undersökningar är målsättningen att hitta s.k. centralplatser. Genom att hitta centralplatser och få möjlighet att relatera dessa till redan kända boplatser och gravar kommer förståelsen för stenålderslandskapets struktur och de människor som verkade där att signifikant förbättras.”

Läs merSex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ