Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Prestigefullt europeiskt pris till svenska kulturvårdare

Publicerad

Kulturvårdare vid Göteborgs universitet, som deltagit i restaureringen av den medeltida tiondeboden i Ingatorp, är en av vinnarna till det prestigefyllda European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019.

En folkmassa står framför en kubformad röd bod med högt tak. Solen skiner.

Återinvigningen av tiondeboden, foto Karl-Magnus Melin.

Priset, som är Europas mest prestigefyllda kulturarvspris, tillkännagavs idag av EU-kommissionen och Europa Nostra, två ledande aktörer för Europas kulturarv.

Totalt uppmärksammas 25 pristagare från 16 länder för arbete inom restaurering, forskning, utbildning, träning och kunskapsspridning.

Restaurering av medeltida byggnad

Karl-Magnus Melin har varit projektledare för restaureringen av tiondeboden i Ingatorp, en byggnad som uppfördes på 1200-talet för att förvara tiondeskatten som betalades i natura av bönderna till kyrkan.

Två personer yxhugger en tjock, liggande stock vid restaureringen.– Restaureringen av tiondeboden startade 2011 och har fortgått till 2018. Projektet har fokuserat på kunskapsuppbyggnad, kunskapsspridning och lokal delaktighet. Rötskadade timmer har ersatts och taket har fått nya handtillverkade spån som sen strukits med tjära efter ett recept från 1700-talet, säger projektledare Karl-Magnus Melin.

Även församlingen som äger byggnaden har varit inblandade i projektet. I projektgruppen har också Gunnar Almevik, professor i kulturvård vid Göteborgs universitet, spånläggare Börje Samuelsson, och arkitekt Lennart Grandelius ingått. Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet har hållit kurser på plats och flera personer från rekonstruktionen av Södra Rådas medeltida timmerkyrka har dessutom varit involverade.

Tjugofem pristagare och ett specialpris

Bland de 25 som får pris 2019 finns restaureringen av Chapel of the Holy Shroud i Turin, en ikonisk religiös kulturarvsplats som förstördes av en brand 1997, och som nu har öppnats igen för allmänheten. Ett träningsprogram för flyktingar, utvecklat av kulturarvsspecialister från Syrien och organiserat av Tyska Institutet i Istanbul har också fått pris.

Europakommissionen och Europa Nostra har dessutom tillkännagivit ett speciellt europeiskt kulturarvspris tillägnat Paris brandkår för arbetet med att rädda katedralen Notre Dame.

Senast Sverige fick ett pris var 2006 då European Heritage Awards / Europa Nostra Awards gick till Eslövs kommunhus.

Information om priset>>

Kontakt:
Karl-Magnus Melin, timmerman och doktorand vid Göteborgs universitet
Tel +46 (0)733-425265, kalle@timmermanskonst.se

Foto:
Bild överst: Återinvigningen av tiondeboden i juni 2018, restaureringen tilldelades även Eksjös arkitektur och byggnadsvårdspris 2018.
Bild 2:Arbete med restaureringen av tiondeboden i Ingatorp.
Fotograf: Karl-Magnus Melin.