Länkstig

Öppen föreläsning om Fröken Scuderi - den första detektivromanen

På tisdag (24/2) är det dags för en ny föreläsning i serien Litterära klassiker. Då pratar litteraturprofessor Dag Hedman under rubriken E.T.A. Hoffmanns Fröken Scuderi – den första detektivromanen.

Vad utmärker E.T.A. Hoffmanns författarskap?

Dag Hedman Det han är mest känd för är spökhistorier, övernaturliga inslag i berättelserna. Det nya med honom, jämfört med författare på 1700-talet, är att Hoffmann alltid ger en rationell förklaring till det hela. På 1700-talet var förklaringen att tja, det var spöken. Hos Hoffmann däremot är det normalt någon brottsling eller dåre som ligger bakom.

– Hoffmann var en högt uppsatt preussisk jurist och var inne i juridiskt tänkande, så det är inte konstigt att det är just han som har skrivit den första detektivromanen. Han var skolad till den typen av tänkande. Vid den här tiden var det nytt att man skulle komma med riktiga bevis vid rättegångar. Den här romanen handlar om det gamla systemet där man torterade människor till bekännelse. Romanen Fröken Scuderi utspelas i slutet av 1600-talet, i Ludvig XIV:s Paris. Det är det gamla polisarbetet som visas upp där, men samtidigt finns fröken Scuderi som fungerar som privatdetektiv.

Vem är fröken Scuderi?

– Hon är en intelligent, sympatisk, empatisk och kompetent privatperson som blir inblandad i en historia och helt enkelt undersöker vad som har hänt. Det är inte polisen som får fram sanningen, utan det är hon.

Vad är det för typ av historia hon blir indragen i?

– Det är en serie oförklarliga rånmord som har ägt rum nattetid på Paris gator. En ung bekant till fröken Scuderi blir misstänkt, men det visar sig naturligtvis att han är oskyldig. Det är en betydligt mer överraskande upplösning än så! Boken är uppbyggd precis som en modern detektivberättelse, med alla ingredienser man väntar sig ska finnas där. I 1700-talets berättelser om brott eller mysterier förekom inte samma resonerande, inga intervjuer med vittnen och sådant. Man jobbade inte på det sättet vid den tiden och då gör man det inte inom skönlitteraturen heller.

Är det allmänt etablerat inom litteraturvetenskapen att det här är den första detektivromanen?

– Inte i den anglosaxiska världen, de är så dåligt orienterade att de bara läser engelskspråkig litteratur. De menar att Edgar Allan Poe skrev den första detektivromanen. Men det är år 1839 och Fröken Scuderi kom ut 1819, så det är 20 år före. Däremot tror jag att Poe hade läst Fröken Scuderi. Poe var en Hoffmannbeundrare, han hade säkert läst den och sett möjligheterna.

Influerade Hoffmann några svenska författare?

– Ja, Almqvist. Det är det spökromantiska som intresserar honom. Men man kan också gå längre fram och hitta Hoffmann hos Strindberg. Där har man till exempel kunnat se – eller velat se – att Spöksonaten har inslag av Hoffmann.