Länkstig

Ola Sigurdson ny ordförande för styrgruppen på Jonsered

Från den 1 januari är Ola Sigurdson, professor i teologi, styrgruppsordförande för Jonsereds herrgård. Han vill stärka engagemanget för herrgården hos anställda på Göteborgs universitet.Ola Sigurdson har redan varit ledamot i styrgruppen i ett år när han nu blir ordförande. Han tar över efter Bengt-Ove Boström, tidigare Göteborgs universitets vicerektor med ansvar för kvalitetsfrågor.

Samtal av varierande slag

JoOla Sigurdsonnsereds herrgård ligger i Partille kommun, strax utanför Göteborg.

– Det är en mötesplats för Göteborgs universitet och det övriga samhället, där man för samtal om samhällsangelägna frågor av väldigt olika slag. Samtalen kan handla om neurobiologi, psykologi, design, litteratur, livsåskådning – det finns inget ämne som inte hör hemma på Jonsered. Dessutom kan alla anställda på Göteborgs universitet hyra in sig och ha till exempel personalmöte där, om man vill komma bort från stan lite, säger Ola Sigurdson.

Vad innebär arbetet som styrgruppsordförande?

– Jag ska inte jobba operativt, utan ska stödja och representera verksamheten både utåt och inåt. Vi kommer att ha möte med styrgruppen några gånger per termin där vi träffar de operativt ansvariga och diskuterar verksamheten. Jag har en idé kring ett samverkansprojekt, en samtalsserie om vetenskapens betydelse för samhället och i samhället – den skulle kunna handla om allt från humaniora till medicin.

Jonsereds herrgård

"Verksamheten ska vara till för alla"

Ola Sigurdson vill också försöka stärka engagemanget för Jonsereds herrgård bland anställda på Göteborgs universitet.

– Jag träffar då och då människor som inte alls känner sig delaktiga i verksamheten på Jonsered, de har fullt upp med forskning och undervisning och ser Jonsered bara som en herrgård utanför stan. Men tanken är att verksamheten ska vara till för alla, jag vill försöka stärka engagemanget och delaktigheten ännu mer.

Utöver seminarieverksamheten finns forskarbostäder på Jonsered, fem arbetslägenheter belägna i Villa Martinson strax intill herrgårdsbyggnaden. Huset är döpt efter Harry Martinson, som arbetade ett halvår i bomullsspinneriet på Jonsereds fabriker hösten-vintern 1919-1920.


Bilden på Ola Sigurdson är tagen av Johan Wingborg.

Bilden på Jonsereds herrgård är tagen av Göran Olofsson.