Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Nytt samverkansprojekt om smart grafikapp för film i mobilen

En efterlängtad app för att enkelt producera skräddarsydd grafik i film på mobilen.

Det hoppas JMG-läraren Torbjörn Fraenckel blir resultatet av ett nytt samverkansprojekt finansierat av Vinnova.

I takt med att alltfler kommunikatörer och journalister använder mobilen för att producera filmer, växer behovet av nya och innovativa lösningar. Det finns till exempel ännu ingen tillfredsställande applikation för att redigera med skräddarsydd grafik i film som produceras och redigeras i mobiltelefonen.

Engagera studenterna

Nu ska Torbjörn Fraenckel, lärare i TV-journalistik på institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), bidra med sin kompetens i ett samverkansprojekt som fått medel av Vinnova för att utveckla en sådan app.

̶ Jag vill engagera studenterna i utvecklingsarbetet av grafikapplikationen, förklarar han. Tanken är att låta studenterna få testa och använda appen som ett journalistiskt verktyg när de arbetar med mobil journalistik (MOJO).

- Journaliststudenterna på JMG använder idag mobiltelefonerna som ett journalistiskt redskap på ett flertal kurser när de producerar rörlig bild för onlinepublicering. Men de använder inte någon grafikapplikation, vilket jag ser ett behov av. Med hjälp av grafikappen vill jag se om det går att öka kvalitén samtidigt som jag vill vara med och utveckla den mobila journalistiken tillsammans med studenterna.

Samverkansprojekt

Ansvarig projektledare är Helena Brunkman, Rallarsving Kommunikation.

Övriga samverkanspartners är: Alten AB, Östgöta Media AB, Chalmers Tekniska Högskola, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet, Trafikverket och Sveriges Kommunikatörer.