Dekan Marie Demker klippte bandet vid invigningen
Humanistiska fakultetens dekan Marie Demker klippte bandet vid den högtidliga invigningen av nya Humanisten.
Foto: Johanna Hillgren

Nya Humanisten äntligen invigd

Publicerad

Under eftermiddagen, torsdagen 27 maj, firades nybyggda Humanisten med ballonger, musik, pompa och ståt. Invigningsceremonin sändes digitalt, med tal av bland andra rektor Eva Wiberg och bandklippning av Humanistiska fakultetens dekan Marie Demker. Dessutom bjöds det på ett panelsamtal, rundvandring i huset, en film som Göta studentkårs humanistsektion spelat in, samt på intervjuer med arkitekten bakom Humanisten och med konstnären som stått för den konstnärliga gestaltningen.

– Vårt hus ska vara välkomnande på alla sätt och vi ser fram emot den tid då vi åter kan ta emot studenterna i våra lärosalar, och alla våra forskare och lärare kan fylla korridorerna med samtal och forskningsarbete igen.

Med de orden inledde dekan Marie Demker sitt tal innan hon slutligen klippte bandet och förklarade nya Humanisten officiellt invigd.

Konferencier Jörgen Kyle
Konferencier Jörgen Kyle tog emot i entrén inför invigningsceremonin.
Foto: Jessica Oscarsson

Ett års väntan

Huset stod klart redan till årsskiftet 2019/2020 men strax efter att alla fakultetens institutioner flyttat in – för första gången samlade under ett och samma tak – satte pandemin stopp för att kunna utnyttja huset fullt ut, och för den planerade invigningen senare på våren.

Men nu var det dags, ett år senare. Istället för att vänta ytterligare för att ha möjlighet att kunna bjuda in medarbetare, studenter och allmänhet blev det en digital invigning som alla intresserade kunde ta del av. Och missade du invigningen går det utmärkt att ta del av allt innehåll på invigningswebbsidan även i efterhand.

Invigningsceremonin, med tal av rektor Eva Wiberg, Magnus Huss, marknadsområdesdirektör för Akademiska Hus, Daniel Johansson, ordförande för Göta studentkårs humanistsektion samt av dekan Marie Demker bjöd även på musik av Göteborgs brasskvintett med sång av Katarina Hemlin. Efter ceremonin visade konferencier Jörgen Kyle upp huset på en digital rundtur tillsammans med studenten Ester Hillgren.

Panelsamtal och intervjuer

Utöver ceremoni och rundvandring finns det på invigningssidan möjlighet att ta del av ett panelsamtal med forskare i verksamheten, som handlar om humanioras roll i samhällsutvecklingen och om de möjligheter som det nya huset ger som mötesplats och för samverkan.

Övrigt material som också finns på sidan är en intervju med arkitekten PerEric Persson samt en videointervju med konstnären Meriç Algün som skapat The Orchard of Resistance, en konstnärlig gestaltning i tre delar som breder ut sig genom hela byggnadens interiör och diskret men distinkt bidrar till dess identitet. Dessutom har kåren spelat in en film som visar hur efterlängtad Humanisten har varit bland studenterna och hur mycket de längtar efter att få plugga på plats i den nya byggnaden.

Så fort restriktionerna släpper och smittspridningen avstannat kommer huset tas i fullt bruk. Då hoppas vi på Göteborgs universitet på att få se er på plats, på offentliga evenemang, seminarier, workshops, sitta och studera vid någon av de över 1000 studieplatserna eller bara för att ta en fika i caféet eller en lunch i restaurangen.

Varmt välkomna till nya Humanisten!

Hela invigningspaketet går att ta del av i efterhand: www.trippus.net/invigning.humanisten

Näckrosen

Näckrosens centrala läge mellan Korsvägen och Götaplatsen ger förutsättningar att skapa mötesplatser för studenter, forskare och göteborgare. Nya Humanisten är en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och är det första byggprojektet som färdigställts i området. I området planeras också för ett nytt universitetsbibliotek och en ny byggnad för Konstnärliga fakulteten.