Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny valfråga? Regeringsparti vill satsa på hållbart vattenbruk

Lagom till valet föreslår miljöpartiet att mångmiljonbelopp ska satsas på att stödja odling av blå fångstgrödor, t.ex. alger, musslor och sjöpungar, för att rena vattenkvaliteten, samtidigt som nyttiga och hållbara produkter odlas till havs.

Enligt Miljöpartiets beräkningar skulle satsningen kosta 50 miljoner kronor per år, rapporterar TT. Man föreslår också att reglerna för vattenbrukare skall förenklas och att Sverige på längre sikt ska öka självförsörjningen av fisk och skaldjur och skapa fler vattenbruksjobb på landsbygden.

Det nya förslaget välkomnas av SWEMARC:s forskare som sedan tidigare identifierat att föråldrade regelverk hämmar utveckling och tillväxt av hållbart vattenbruk.

- Detta är verkligen ett steg i rätt riktning. Det är så viktigt att nödvändigheten av stöd till en liten och styvmoderligt behandlad hållbar näring i Sverige kommer upp tydligt på agendan inför valet, säger Kristina Snuttan Sundell, SWEMARC:s verksamhetsledare.

SWEMARC har, tillsammans med olika samverkanspartners, länge arbetat för att informera och påverka våra beslutsfattare om att regelverken kring vattenbrukets tillstånd och verksamheter behöver ses över och förenklas, men också att det behövs åtgärder som främjar utveckling av hållbara vattenbrukssystem, som t.ex. odling av blå fånggrödor.