Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny valfråga! Oppositionsparti vill också satsa på vattenbruk

Inför valet sätter Centerpartiet fokus på att rena haven för att ge de blå näringarna förutsättning att öka produktionen av livsmedel och graden av självförsörjning.

I en debattartikel i Bohusläningen framförde Centerpartiet att en av de viktigaste framtidsfrågorna är ett rent hav. Detta skulle i sin tur ge möjlighet för de maritima näringarna, som algodling och musselodlingar för en förbättring av miljön och för produktion av biogas, att frodas och skapa nya jobb.

Ett ökat fokus på havet och de blå näringarna välkomnas av SWEMARC:s forskare.
- Fantastiskt bra att flera partier nu lyfter vikten av att främja ett hållbart och bra nyttjande av havets resurser. Svensk hållbar livsmedelsproduktion för ökad grad av självförsörjande och rena hav är förhoppningsvis två viktiga valfrågor – och då behöver hållbar produktion av näringsriktig mat från havet vara med på agendan, säger Kristina Snuttan Sundell, SWEMARC:s verksamhetsledare.

Sedan tidigare har även Miljöpartiet föreslagit att mångmiljonbelopp ska satsas på att stödja odling av blå fångstgrödor som är med och tar upp näring ur haven.