Bild
Leksaksfigur i form av en läkare
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ny stor satsning på utbildning om beredskap och katastrofmedicin

Publicerad

Sahlgrenska universitetssjukhuset har under hösten startat en ny utbildning för läkare inom kris- och katastrofhantering. Det nya programmet är unikt i Sverige och en strategisk satsning för att stärka förvaltningen, regionens och därmed samhällets förmåga att hantera olika typer av kriser och katastrofer. Utbildningen har en koppling till Centrum för katastrofmedicin.

Målet är att läkarna som deltar skall få både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter på så väl strategisk, taktisk som operativ nivå. I samverkan med andra skall man också kunna bidra till totalförsvarets förmåga att hantera beredskapsfrågor samt olika typer av kriser och katastrofer. Att skapa relevanta nätverk och kontakter är också en del i detta program.

Bild
Viktor Glantz, forskare vid GU, men också planeringsledare Beredskap  Sahlgrenska Unive
Viktor Glantz, forskare vid GU, men också planeringsledare Beredskap inom Enhet Beredskap och Säkerhetsskydd, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Utbildningsprogrammet har en koppling till vårt nya centrum för katastrofmedicin här på GU. Vi har flera medlemmar inom centrumet som sitter i kursledning och styrgruppen för utbildningen, säger Viktor Glantz, forskare vid GU, men också planeringsledare Beredskap inom Enhet Beredskap & Säkerhetsskydd, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De som ingår från centrumet är forskarna Amir Khorram-Manesh och Jonas Zimmerman som båda är kursledare, samt Viktor Glantz själv och Joakim Björås, Utbildningschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som sitter i styrgruppen för utbildningsprogrammet.  I styrgruppen sitter även Diana Swolin-Eide, FoUU chef Sahlgrenska.

Underlag för framtida forskning

– Vi tror också att utbildningen kommer utgöra ett bra underlag för framtida forskning inom centrumet. Detta bland annat eftersom övningsverksamhet lämpar sig väl för att beforska och undersöka till exempel katastrofmedicinsk ledning, styrning och klinik. 

Tillsammans med Jonas Zimmerman har Viktor nyligen lämnat in en ansökan för ytterligare medel till ett forskningsprojekt inom kris- och beredskapsfrågor.

– Projektet är tänkt att undersöka modulär kapacitetsökningsförmåga (surge capacity) ur ett systemteoretiskt perspektiv. Kan katastrofmedicinsk ledning och styrning och operativ hantering av en krissituation förklaras, förfinas och utvecklas utifrån systemteorins principer.

Utbildningsprogrammet - Beredskap och Katastrofmedicin för läkare

Programmet vänder sig i nuläget till läkare, ST-läkare och specialister på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och löper som det ser ut nu under cirka 12 månader och går parallellt med läkarens vanliga tjänst. Den totala tiden som programmet tar i anspråk under dessa månader är cirka åtta veckor.

– Utbildningen kommer, förutom att bidra till sjukhusets, regionens och därmed samhällets förmåga att hantera denna typ av händelser även ge en unik möjlighet för deltagarna att bredda sin kompetens och sina färdigheter inom området kris och katastrofberedskap. Programmet kommer förhoppningsvis också att bidra till personlig utveckling samt hjälpa till att skapa nätverk gällande beredskaps- och kris och katastrofmedicinska frågor, säger Viktor Glantz.