Länkstig

Ny docent i cellbiologi

Publicerad

Tre frågor till Johanna Höög som antagits som oavlönad docent i cellbiologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Vad handlar din forskning om?

– Jag forskar på flageller, som är små svansar som sticker ut ur celler. En sådan är spermiesvansen till exempel. Johanna Höög Vi undersöker hur spermiesvansar ser ut i 3D med mycket hög upplösning, så att vi kan se individuella proteiner inuti dem. För att göra det använder vi en teknik som heter kryoelektrontomografi, som tre forskare fick Nobelpriset för förra året.

Hur kan din forskning användas av samhället?

– Man kan ju säga att vi kan förstå sjukdomar som påverkar flagellerna bättre om vi vet hur deras struktur påverkar deras funktion – lite som man kan bättre laga en bilmotor om man vet vilka delar den består av och hur de fungerar. Exempel på sådana sjukdomar är infertilitet, dövhet och blindhet. Men ofta vet man ju inte hur ny kunskap kommer att bidra till samhället innan man har den, därför är det mycket viktigt med grundlagsforskning.

Vad blir mest spännande i framtiden?

– I mitt fält är allting spännande, men kanske ser jag mest fram emot att se hur flagellen är uppbyggd i människor och hur detta skiljer sig från andra djur och organismer. Det verkar kanske otroligt, men vi vet väldigt lite om hur dessa strukturer ser ut inuti oss själva, eftersom forskare mest har fokuserat på en flagellerad grön alg fram tills idag.

Kontakt:
Johanna Höög, institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet
031-786 3937, johanna.hoog@gu.se


Foto: Porträtt av Johanna Höög, fotograf Malin Arnesson.