Bild
Personer som samtalar runt ett bord
Foto: iStock
Länkstig

Ny data om transpersoners arbetslivsvillkor presenteras i nordisk publikation

I de nordiska länderna är levnadsvillkoren för många lgbti-personer sämre än för majoritetsbefolkningen. Särskilt transpersoner är en utsatt grupp som möter olika hinder, inte minst i arbetslivet. Med avstamp i rapporten Transpersoners arbetslivsvillkor i Norden (2024) tar NIKK projektet vidare med publikationen Trans People’s Working Life in Figures.

Syftet är att särskilt lyfta fram resultat från EU LGBTIQ Survey (2024) om transpersoners villkor i förhållande till arbetslivet i Danmark, Finland och Sverige. Det är de tre nordiska länder som ingick i undersökningen. Ytterligare inblickar ges också i nationella studier på området från Island och Norge.

Susanna Young Håkansson är utredare vid Nationella sekretariatet för genusforskning och författare till publikationen:

— Förra året publicerade vi en kunskapsöversikt om transpersoners arbetslivsvillkor i Norden. Där beskrivs hur de villkor många transpersoner lever under får allvarliga konsekvenser för ekonomi, livskvalitet och hälsa. Samtidigt är frågor som handlar om vilka konsekvenser dåliga strukturella villkor och ett otryggt arbetsliv får för livet i stort, nästan helt frånvarande i materialet. Dessa perspektiv är exempel på områden där mer nordisk kunskap behövs för att kunna förbättra livsvillkoren för transpersoner i Norden. Den nya publikationen Trans People’s Working Life in Figures är ett steg i den riktningen.

Genom att sammanfatta data om transpersoners arbetslivsvillkor i de nordiska länderna som tagits fram av den Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) kan publikationen belysa hur arbetslivets villkor hänger samman med andra levnadsvillkor.Datan synliggör också vilka konsekvenser det kan få för hälsa, boende och andra förutsättningar för att leva ett tryggt liv. Det framgår också att det är viktigt att lyfta fram skillnader och variationer inom gruppen transpersoner, samt att visa hur specifika könsidentiteter påverkar transpersoners erfarenheter i arbetslivet.

Statistiken från den tredje upplagan av EU LGBTIQ Survey publicerades 2024och är globalt en av de största undersökningarna om villkoren för lgbti-personer. Sammantaget visar resultaten att lgbti-personer, och i synnerhet trans- och intersexpersoner, fortsätter att utsättas för hatmotiverat våld, direkt och indirekt diskriminering och andra former av viktimisering, trots lagstadgat skydd. Samtidigt visar resultaten också tecken på framsteg när det gäller vissa indikatorer på öppenhet och säkerhet. Till exempel rapporterar färre lgbti-personer än tidigare att de undviker vissa platser av rädsla eller att de undviker att hålla handen med en partner offentligt.

Susanna Young Håkansson tror att den nya publikationen kan vara ett stöd i arbetet för transpersoners rättigheter i Norden.

— Förhoppningen är att vår nya publikation kan bidra till att hjälpa nordiska arbetslivsaktörer att tydligare få syn på den strukturella diskriminering som finns och fortsätta arbetet för att motverka den.

 

NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, är ett samarbetsorgan under Nordiska ministerrådet, som är placerat på Nationella sekretariatets för genusforskning, Göteborgs universitet.