Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny bok ger svar om bronsålderskulturers undergång

Publicerad

Tre frågor till professor Peter M. Fischer som är ansvarig utgivare av en ny bok som presenterar nya fakta kring frågan varför bronsålderskulturerna i östra Medelhavet gick mot sin ned- och undergång.

Vad handlar boken om?
– Boken heter ”Sea Peoples” Up-to-Date och handlar om ”Sea Peoples Phenomenon” alias “crisis years”, det vill säga ned/undergången av de avancerade bronsålderskulturerna i östra Medelhavet kring 1200 före vår tideräkning. Artiklarna försöker förklara varför dessa högkulturer såsom den mykenska i Grekland, den minoiska på Kreta, den hettitiska i Anatolien (Turkiet), den cypriska och den bokegyptiska (19:e dynastin) drabbades av generell kulturell nedgång och vissa fall även undergång.

Vad kommer ni fram till?
– Det är olika fakta och hypoteser som presenteras från en mängd olika forskare från Europa, USA och Israel. Klimatförändringar, revolutioner, migration och krig är bland det oftast förekommande tolkningarna.

Hur förhåller sig boken till tidigare forskning om "Sea Peoples Phenomenon”?
– Resultaten visar en mer nyanserad bild än tidigare litteratur. För det första så varade dessa omvälvande händelser hela decennier snarare än år. För det andra är inte en faktor avgörande utan flera. För det tredje så är inte dessa ”Sea Peoples”, alltså folken som under slutet av bronsåldern tycks ha flyttat från Italien åt sydost och därmed skapade en dominoeffekt som ledde till ytterligare migration, ensamt ansvariga för katastrofen utan den är en följd av flera olika händelser. Och slutligen så har ”Sea Peoples Phenomenon” olika effekter i olika områden. Till exempel övergavs vissa för gott när de förstördes, exempelvis den staden som jag gräver ut på Cypern, Hala Sultan Tekke. Andra byggdes upp igen.

Läs mer om boken: "Sea Peoples" up to date