Bild
Luftföroreningar
Koldioxidskatter har en tydlig effekt på koldioxidutsläpp.
Foto: Pixabay
Länkstig

"Nu är tiden inne för koldioxidskatter"

Publicerad

En ny rapport publicerad av den kända tankesmedjan Brookings innehåller ett avsnitt som heter Recept för en grön återhämtning: Koldioxidskatter.
– Vi har predikat om koldioxidskatter i årtionden, men vi tror att återhämtningen efter covid är den tid då de äntligen kommer få en verklig inverkan, säger Gunnar Köhlin, en av de fyra medförfattarna.

Brookings Africa Growth Initiative publicerar en årsrapport som heter Foresight Africa. Denna rapport belyser de viktigaste åtgärdsområdena för regionen under det kommande året och ger rekommendationer till afrikanska och globala intressenter hur man ska skapa och stödja ett starkt, hållbart och framgångsrikt Afrika.

Fokus på återhämtning efter COVID-19

I år är fokus, inte överraskande, på återhämting efter pandemin. Detta kommer, som i resten av världen, att kräva kraftfulla åtgärder. Även om det kommer att bli kostsamt och smärtsamt, ger det också en möjlighet att styra mot en mer hållbar ekonomi.

– Regeringarna måste gå in pengar och bygga upp sina länder med hjälp av rätt incitament. Genom att införa koldioxidskatter får du in pengar och kan främja tillväxt genom att till exempel investera i förnybar energi, säger Gunnar Köhlin.

Rika människor betalar mest

Det finns en utbredd missuppfattning att koldioxidskatter slår hårdast mot fattiga människor. Författarna kan dock visa att fallet är det motsatta - det är människor med höga inkomster som betalar mest för koldioxidskatten.

– En skatt är inte det samma som en prisökning från ett utländskt oljebolag. Skatten stannar i landet och bör användas till förmån för alla medborgare - särskilt de fattiga, förklarar Thomas Sterner, medförfattare till rapporten.

Avskräcker fossilindustrin från att investera

Koldioxidskatter sänker efterfrågan på importerad olja, vilket håller priset lågt, vilket är bra för importörer och dåligt för oljeexportindustrin.

– Det kommer troligen att avskräcka fossilindustrin från att utveckla nya oljefält och gruvor, säger Thomas Sterner.

Författarna till Recept för en grön återhämtning: Koldioxidskatter är: Gunnar Köhlin, Ira Dorband, Jan Christoph Steckel och Thomas Sterner.

Läs avsnittet om koldioxidskatter

Läs hela rapporten Foresight Africa 2021