Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Birgit Heckemann, Håkan Hedman och Mari Lundberg, GPCC.
Birgit Heckemann, Håkan Hedman och Mari Lundberg, GPCC.
Foto: Foto: Johan Wingborg (Håkan Hedman), Annika Clarholm (Mari Lundberg)
Länkstig

Lyssna på patienter med långtidscovid. Debattartikel från GPCC i Dagens Medicin.

Publicerad

Två forskare och en patientrepresentant från GPCC kritiserar i en debattartikel i Dagens Medicin Socialstyrelsen för att inte ha lyssnat på patienterna i framtagandet av ett kunskapsstöd om postcovid. De framför också kritik för att materialet inte rekommenderar en personcentrerad vård, något som är nödvändigt då långtidscovidpatienter drabbas så individuellt.

I en debattartikel i Dagens Medicin 210908 framför GPCC-forskarna Brigit Heckemann och Mari Lundberg samt patientrepresentant Håkan Hedman kritik mot Socialstyrelsen för att de inte har arbetat personcentrerat i framtagandet av deras kunskapsstöd till personal och beslutsfattare i hälso- och sjukvården angående postcovid.

Materialet förordar inte heller personcentrerad vård och rehabilitering för dessa patienter, vilket är beklagligt då långtidscovid drabbar de enskilda på väldigt individuella sätt med komplexa symptombilder.

Lyssna på patienten. Vetenskaplig evidens och kunskap om behandling av långvariga covidsymtom saknas. Patienters berättelser om hur de upplever sina symtom är ett essentiellt underlag för att få en medvetenhet om patientens egen kunskap, motiv, resurser och vilja i en gemensamt skapad hälsoplan.

Läs hela debattartikeln i Dagens Medicin.