Länkstig

Latinamerikansk skräckfilm med politisk potential

Publicerad

Populärkulturen kan bidra till att vidmakthålla maktdynamik men också till att aktivt undergräva den. Det visar en avhandling i filmvetenskap om kvinnliga och rasifierade monster på filmduken i Mexiko och Argentina.

Bild
Valeria Villegas Lindvall

I sin avhandling har Valeria Villegas Lindvall undersökt feminiserade och rasifierade monster i mexikanska och argentinska skräckfilmer, närmare bestämt den återkommande representationen av La Llorona (Den gråtande kvinnan) och brujan (häxan).

Metoden är förankrad i feministisk och dekolonial kritik.

– När vi tittar på feminiserad monstrositet, särskilt i samband med postkoloniala samhällen, måste vi också ta en rejäl titt på rasifiering. Med andra ord utgår jag från dekoloniala tänkare som menar att vi inte kan isolera kön som enda markör för förtryck, utan att vi snarare måste förstå hur det samverkar och fungerar tillsammans med faktorer som exempelvis synen på ras och klass.

Kan vidmakthålla och undergräva maktdynamik

Bild
Avhandlingens omslag
Foto: Érika Casab

I avhandlingen etablerar Valeria Villegas Lindvall en historisk, textuell och kontextuell analys av dessa monsters genom decennier långa gråt och kacklande på filmduken. Studien reflekterar över hur populärkulturen kan vidmakthålla maktdynamiken byggd på rasism, kvinnohat och kapitalism men också hur den aktivt kan förhandla och undergräva den.

Avhandlingen öppnar för möjligheten att se på latinamerikanskt skräckfilmsskapande bortom det exotiska samtidigt som den lyfter upp skräckens politiska potential som genre.

– Jag fick under arbetet med avhandlingen även den oerhört givande möjligheten att utveckla dess ramverk i boken Women Make Horror (red. Alison Peirse, 2020), och jag hoppas att andan hos dessa rebelliska monster fortsätter att leva vidare bortom akademiskt arbete, säger Valeria Villegas Lindvall.

Avhandlingen Wicked women and witches. Subversive readings of the female monster in Mexican and Argentinian horror film försvarades vid en disputation i december 2021.

Länk till avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/69770

Kontakt:
Valeria Villegas Lindvall, e-post: valeria.villegas.lindvall@gu.se