Bild
Högtidlig bild från kreeringen av jubeldoktorer 2021 - frackar och klänningar och höga hattar i den pampiga salen i universitetets huvudbyggnad i Vasaparken.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Jubeldoktorer uppmärksammades med en särskild högtid

Publicerad

För första gången har nu Göteborgs universitet hållit en särskild promoveringshögtid bara för jubeldoktorer. En av universitetets 28 nya jubeldoktorer är Barbro Ekström-Jodal, som i slutet av sin läkarbana kom att bli chef för barnsjukhuset i Göteborg.

De akademiska högtiderna vid Göteborgs universitet har behövt pausas under två år på grund av pandemin, och därför valde universitetet att anordna denna särskilda högtid för jubeldoktorerna. Högtiden var pampig som sig bör, med musik framförd av Göteborgs Brasskvintett och operastycken framförda av studenter från Högskolan för scen och musik.  Högtiden avslutades med middag på Restaurang Norden, Konferenscentrum Wallenberg.

Roligt med kalas

En av de 28 jubeldoktorer som kreerades under ceremonin var Barbro Ekström-Jodal.

Bild
Barbro Ekström-Jodal vimlar med övriga jubeldoktorer vid den högtidliga ceremonin, som hölls fredag 12 november, 2021.
Barbro Ekström-Jodal vimlar med övriga jubeldoktorer vid den högtidliga ceremonin, som hölls fredag 12 november, 2021.
Foto: Johan Wingborg

– Det känns roligt att det gått femtio år sedan jag disputerade, och jag har verkligen sett fram emot att få gå på kalas, säger hon.

Hennes avhandling handlade om regleringen av hjärtats blodkärl, framför allt i relation till förändringar i blodtrycket. Sin disputation på laboratoriet för klinisk fysiologi 1970 minns hon som en tillställning med mycket folk och roliga diskussioner.

– Forskarutbildningen inom ett etablerat team med stöd från Medicinska forksningsrådet kom väl till pass, när jag bytte specialitet, konstaterar Barbro Ekström-Jodal.

Världens första barnintensiv

Efter disputationen längtade hon efter att få arbeta med patienter, och hennes intresse för anestesiologi förde henne till anestesi och intensivvårdsavdelningen på barnsjukhuset. Hon beskriver barnintensiven som en pionjärverksamhet, som när den skapades 1955 av Göran Haglund var den första i sitt slag i världen. Det blev en spännande och givande arbetsplats för Barbro Ekström-Jodal, som erbjöd både intellektuella utmaningar och dramatik.

– Det uppstod ofta situationer som var nya för oss, och möten med föräldrar kunde vara känslofyllda. Trots att vi var få läkare från början och trots att det inte fanns några avsatta forskningsresurser bedrevs också flera studier, bland annat om hjärna, lungor och ämnesomsättning under narkos och intensivvård, berättar Barbro Ekström-Jodal.

Barbro Ekström-Jodal blev specialist även inom anestesi och intensivvård och var under många år verksamhetschef för hela anestesikliniken på Östra sjukhuset, där barnanestesiologin ingick.

Bild
Barbro Ekström-Jodal har tagit emot sitt diplom och får en applåd.
Foto: Johan Wingborg

Trygghet i förändring

Mellan 1995 och 2000 var Barbro Ekström-Jodal chef för barnsjukhuset i Göteborg, ett förtroende som hon är mycket glad över att hon fick. Det var en utmanande period för sjukvården i Göteborg, eftersom tre sjukhus, då slogs samman och bildade Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där barnsjukvården blev ett eget område.

– Alla tjänster ledigförklarades och fick sökas om i den nya organisationen. För att inte tappa kompetens var det viktigt att vi kunde skapa trygghet i den förändringsprocessen. Att vi lyckades med det tror jag beror på att vi alla hjälptes åt och att alla ville att det skulle bli bra, säger Barbro Ekström-Jodal.

Bild
Barbro Ekström-Jodal porträtt
Barbro Ekström-Jodal
Foto: Johan Wingborg

Engagerad för barnen

Efter sin pensionering valde Barbro Ekström-Jodal att under många år engagera sig för en insamlingsstiftelse för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Vid 84 års ålder gläds hon idag över tre barnbarn och en hundvalp som hon är dagmatte för. Genom bland annat Göteborgs Läkaresällskap, Senioruniversitetet i Göteborg och Rotary får hon fortsatt både intellektuell och social stimulans.