Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

IT Management-master blev internationell språngbräda för alumn

Masterprogram är en relativt ny företeelse i den svenska universitetsvärlden och det är många som inte vet om eller varför de ska studera två år till efter kandidatexamen. Men att ha just en master i bakfickan när man söker jobb är viktigt, det menar Farah Vahid, alumn från IT Management masterprogrammet på Institutionen för tillämpad IT.

Det bästa beslut man kan ta är att börja studera och investera i sig själv. Jag har också upptäckt att en svensk examen ofta är mycket respekterad utomlands.

                                                      Farah Vahid, IT-managementalumn

Farah Vahid

 Att ha just en master i bakfickan när man söker jobb kan vara viktigt, menar Farah Vahid, alumn från masterprogrammet i IT Management.

– I Europa blir det allt viktigare att du har minst en kandidatexamen, säger Farah Vahid, som idag själv driver ett framgångsrikt rekryteringsföretag inom IT.

– Men ju mer senior rollen är, desto viktigare är det att personen också har en master. När jag går igenom någons CV, går jag direkt på utbildning efter att ha läst igenom den sökandes profil.

Karriären börjar på universitetet

Farahs studiekarriär tog sin början på det systemvetenskapliga programmet i Kalmar.

– Jag sökte utbildning inom flera områden och bland annat IT. Jag hade ett stort stöd från mina föräldrar. Både min mamma och min pappa kommer från välutbildade familjer och för dem är utbildning extremt viktigt. Nu när jag tittar tillbaka är jag mycket tacksam för deras stöd och vägledning. De hjälpte mig att fatta beslutet att studera IT, vilket utan tvekan var ett bra beslut.

Men att bli just systemvetare var egentligen inget självklart val för Farah.

– Jag tyckte att programmet var väldigt intressant, men jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Flera av mina vänner bytte inriktning, men jag tyckte det var så kul att jag fortsatte.

Efter ett par år i Kalmar kom Farah till Göteborg för att avsluta sin kandidatexamen i systemvetenskap vid Göteborgs universitet. Samma år sökte hon till masterprogrammet i IT Management och kom in. Farah tog
sin masterexamen år 2004 och utbildningen har sedan fungerat som en språngbräda ut i världen och karriären.

Steget ut i Europa

Sedan år 2007 bor Farah i London och arbetar vid ett av världens största webbhotellsföretag som affärsutvecklare, där Farah är ansvarig för försäljningen av tjänster i Skandinavien. Hon driver samtidigt ett rekryteringsföretag på global nivå.

– Ju längre jag har varit ute i arbetslivet, ju mer har jag insett hur lärorik min utbildning var. Den har givit mig väldigt mycket som jag har kunnat använda mig av och framförallt har den hjälpt mig att se helheten i företagsverksamhet.

Under masterutbildningen inriktade Farah sig på verksamhetsarkitektur, mer känt under sitt engelska namn enterprise architecture.

– Men när jag tog examen för några år sedan var det inte många företag som kände till vad en enterprise architect var, säger Farah. Det handlade kanske inte så mycket om att de inte hade ett behov av en sådan, som att de inte insåg vad man skulle kunna uppnå med den typen av expertis i sitt företag. Att hitta jobb inom det egna specialområdet var därför ganska svårt till en början.

– Nu är situationen annorlunda. Folk vet vad en enterprise architect är och allt fler ser behovet av en expert som kan komma in och hantera globaliseringen av organisationer.

– Sist men inte minst: se till att du har en bra mentor under utbildningen som håller dig motiverad, säger Farah Vahid. Jag tror inte att jag hade hamnat där jag är idag utan min mentor!