Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Introduktion till digitalisering för lärare: Anmälan till kurspaket öppnar 15 juli

vallhamraskolan. Foto: Laila ÖstlundVilken roll spelar informationsteknologin i morgondagens skola? Hur förändrar AI och digitalisering villkoren för hur vi lär oss och hur vi skapar ny kunskap? Nu kan du som är verksam inom skolan och utbildningsväsendet på ett enkelt och snabbt sätt förstå mer.
Vårt kurspaket vänder sig till lärare från grundskola till högre utbildning, som vill fördjupa sig i aktuell forskning om digitalisering och dess betydelse för skolan och för lärande. För att förstå detta komplexa och snabbföränderliga område och få svar på dina frågor har du meriterade forskare och experter inom området till din hjälp.

Undervisningen är helt nätbaserad och kurserna i paketet ges på kvartsfart (25%). Kurserna är utformade så att de ska kunna läsas vid sidan av arbete. Ansökan till kurserna är öppen från och med den 15 juli. Du som söker rangordnas efter ansökningsdatum – det är därför en god idé att söka så tidigt som möjligt.

Den första kursen Introduktion till samhällets digitalisering med fokus på lärande (3,5 hp) presenterar grundläggande begrepp kopplade till digitalisering, samt olika perspektiv på tekniken och dess relationer till undervisning i skolan. De två följande kurserna tar upp två aktuella teman i forskning och debatt om digitalisering och skolan: artificiell intelligens och mobil teknologi.

I kursen Introduktion till artificiell intelligens och lärande (2 hp) får du en övergripande förståelse för hur AI fungerar och hur relationen mellan AI och lärande kan förstås. Du får bekanta dig med forskning om hur AI förändrar relationen mellan människa och maskin i samtiden och framtiden. Vi diskuterar också hur AI påverkar vilken kunskap som blir relevant i framtidens samhälle.

I kursen Introduktion till mobil teknologi och lärande (2 hp) får du stifta bekantskap med forskning som har studerat mobila enheter i relation till lärande och utbildning under de senaste 30 åren. Du får lära dig hur mobil teknik kan användas för att utvidga möjligheterna i utbildning och vilka utmaningar som hänger samman med detta. Vi diskuterar också hur vi kan förstå och förhålla oss till debatterna som omgärdat mobil teknologi, samt hur man som lärare kan hantera mobil teknologi i klassrummet.

Sök kurspaketet här från 15 juli.