Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Intresserar sig för författare som anklagats för landsförräderi

Publicerad

Marius Hentea har befordrats till professor i engelsk litteratur. Hans nuvarande forskningsprojekt fokuserar på författare som stått anklagade för landsförräderi och kommer att innebära arkivgrävande i flera länder.

Marius HenteaMarius Henteas forskning har främst fokuserat på gränslandet mellan kultur och politik under den modernistiska perioden.

Avhandlingen handlade om den brittiske modernistiska författaren Henry Green, som skrev en rad kritikerrosade romaner från mitten av 1920-talet till början av 1950-talet.

– Jag försökte titta på hur Greens romaner inte var ”rena stilexperiment”, som andra kritiker menade, men blev mer engagerad i de viktiga sociala och politiska frågorna för hans tid, säger han.

Biografi om Tristan Tzara

Marius Henteas andra bok var en kritisk biografi om Tristan Tzara, den rumänsk-franska avantgardepoeten som var en av de ledande figurerna inom dadaismen.

– Jag försökte förmedla en djupare känsla för vad som format Tzara genom uppväxten i Rumänien och även ge ett bredare perspektiv på hans post-dada-poesi och politiska engagemang. Denna bok, utgiven av MIT Press 2014, har sedan dess översatts till tyska och rumänska.

Skrivande landsförrädare

Henteas nuvarande forskningsprojekt finansieras av Vetenskapsrådet i fyra år. Det handlar om författare som stod inför rätta eller var misstänkta för landsförräderi precis efter andra världskriget (1944-1949).

– Jag är främst intresserad av att titta på hur synen på författarskap förändrades i efterkrigstidens Europa. Författare och intellektuella var speciellt utpekade i samtalen om hämnd efter kriget, dels för att det fanns högre förväntningar på dem men även på grund av att skrifter efterlämnar ett slags ”bevis” som andra former av samröre inte gör. Detta projekt kommer att hålla mig sysselsatt, då jag kommer att göra arkivarbete i ett antal länder – det rör ett antal författare i Frankrike, men framförallt Robert Brasillach och Louis-Ferdinand Céline, samt Knut Hamsun i Norge, Lord Haw-Haw och P.G. Wodehouse i Storbritannien och Ezra Pound i USA.

Vill ta in forskningen i klassrummet

– Att nu vara professor innebär att jag får ett större ansvar inom GU och även om jag kommer att undervisa mindre så kommer den framtida undervisningen att fokusera på mer avancerade nivåer, där jag kan lättare kommer att kunna integrera aktuell banbrytande forskning i klassrummet. Det är ett stort privilegium att kunna tillbringa sina dagar med att läsa bra böcker och tänka på litteratur, men nu är det också mitt ansvar att förvandla detta privilegium till något socialt användbart och värdefullt!