Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ingmar Skoog nominerad till Årets Senior

För tredje gången är AgeCaps föreståndare  Ingmar Skoog nominerad till Årets senior av Tidningen Senioren. För tredje gången är AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog nominerad till Årets senior av Tidningen Senioren.

Motiveringen lyder: "Han har myntat begreppet »70 det nya 50« och fått oss alla att känna oss lite yngre.
Denne professor i psykiatri har dessutom genom Sveriges äldsta befolkningsstudie, H70-studien i Göteborg, kunnat ge oss bärande bevis för att vi inte blir dummare med åren, tvärtom. Överläkaren Ingmar Skoog upplyser också idogt om äldres psykiska ohälsa och förklarar outtröttligt hur viktigt det är att upptäcka depression. Demensforskare med världsrykte är han, och numera också krönikör i Senioren."

De övriga nominerade är: 

Madelein Månsson, 65
"Hon är inte bara världens äldsta DJ utan även bästa exemplet på att inget är viktigare när det gäller att mota sjukdo-mar än att röra på sig. Vid 60 led Made-lein Månsson av värk och depression efter flera förluster. Hon gick till ett gym, tänkte »detta måste göras roligare« och utbildade sig till tränare. Nu fyller hon träningspass i Stockholm och på hälso-resor, är Må Bra-krönikör i Senioren och uppbokad ett år framåt som DJ. Ett jobb hon lärde sig vid 65. Madelein Månsson visar att det aldrig är försent."

Ingegerd Råman, 75 
"Rent, tidlöst, avskalat, funktionellt och vackert. Ingegerd Råmans design rör sig ständigt inom dessa fem adjektiv. Hon är en gigant inom svensk formgivning men även känd långt utanför landets gränser. Hennes fokus ligger på bruksföremålen och middagsbordet där den enkla varda-gen blir fest. En fest alla är inbjudna till då hon designar både för folkliga IKEA och Östermalms Svenskt Tenn, med Orrefors och Skruf däremellan. Hon blev nyligen Årets hedersporträtt på Gripsholms slott."

Inga-Lisa Sangregorio, 83
"När Inga-Lisa Sangregorio gjorde en djupdykning i ATP-systemet och dess omgörning till DNP, det nya pensions-systemet, blev hon arg. Arg på att vi lurats tro att många års arbete skulle leda till en hygglig pension. Arg på att så många äldre är fattiga. Med boken Blåsningen – så har det nya pensionssystemet lurat oss alla har hon gett nytt bränsle till kravet på att pensionssystemet måste göras om.
När hon intervjuades i Senioren om sin bok i höstas blev det vår mest delade artikel på sociala medier någonsin."

FAKTA: 

Årets senior-utmärkelsen ska gå till en person som på något sätt medverkat till att förändra eller bredda bilden av seniorer. Det kan även gå till någon som medverkat till att förbättra livet för seniorer. 
En person vinner en hotellövernattning för två på Clarion Post i Göteborg 2 september samt medverkan på SPF Seniorernas 80-års-firande på samma hotell.
Skriv namnet på den du vill utse till Årets senior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets senior.
Eller mejla till rosta@senioren.se senast den 12 augusti..