Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

"Industri och arbetsmarknad i förändring: Den västsvenska regionen 1945-2010". Ny bok av Joacim Waara och Peter Sandberg

Publicerad

Förra veckan publicerades boken "Industri och arbetsmarknad i förändring: Den västsvenska regionen 1945-2010". Boken är skriven av Joacim Waara och Peter Sandberg, ekonomhistoriker verksamma i Göteborg. De har i tidigare forskning behandlat bland annat det svenska näringslivet och arbetsmarknaden under efterkrigstiden.

Historisk bild på Göteborgs hamnOm boken

Under delar av efterkrigstiden dominerades näringslivet och arbetsmarknaden i Västsverige av industriproduktion. Från slutet av 1960-talet utsattes delar av industrin för en ökad internationell konkurrens och vissa betydelsefulla näringsgrenar rationaliserades eller avvecklades. Därefter blev tjänstesektorn allt viktigare. I denna bok jämförs utvecklingen i den västsvenska regionen med övriga Sverige, med fokus på utbud och efterfrågan på arbetskraft, produktionens sammansättning och sysselsättningsstruktur. En viktig fråga som ställs är om Västsverige följde den nationella utvecklingen, eller om den västsvenska regionen uppvisade regionala särdrag?

Utgivare

Gidlunds förlag