Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Porträttbild av Ida Östenberg
Foto: Lasse Edwartz ©
Länkstig

Ida Östenberg blir hedersmedlem i The Roman Society

Publicerad

I dagarna utsågs antikvetaren och forskaren vid Institutionen för historiska studier, Ida Östenberg, till hedersmedlem i anrika The Roman Society.
– Det innebär ett stort internationellt erkännande. Jag är djupt hedrad och väldigt överraskad, närmast chockad, faktiskt, berättar Östenberg.

Sällskapet grundades 1910 och har, Östenberg inkluderat, enbart 12 hedersmedlemmar, varav 4 kvinnor. Övriga hedersmedlemmar är stora namn inom den antikhistoriska romerska forskningen såsom Paul Zanker, Kathleen Coleman, Eric Gruen, Mireille Corbier och Werner Eck.

Hedersmedlemskapet innebär inga egentliga åtaganden men Östenberg hoppas ändå kunna bidra med att sprida kunskapen om The Roman Society till kollegor och studenter i Sverige. Till exempel kan man via sällskapets hemsida och youtube-kanal få tillgång till filmade föreläsningar med internationellt renommerade forskare. Det finns även stipendier som svenska antikforskare och studenter kan söka. 

- På den internationella antikhistoriska scenen syns i huvudsak forskare från den anglo-saxiska världen, så om mitt hedersmedlemskap kan bidra till att synliggöra svensk och nordisk antikvetenskap vore det positivt, säger Östenberg. Samma sak gäller egentligen inom Sverige - vi är ett litet ämne, så allt som gör att vår antikforskning uppmärksammas är av godo. 

- Kanske kan detta inspirera någon ung, svensk antikforskare? Det skulle göra mig glad, avslutar Östenberg.

Läs mer: The Roman Society