Bild
Foto på Guglielmo Giuseppe Campus
Guglielmo Giuseppe Campus, odontologie hedersdoktor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Zahnmedizinische Kliniken, Universität Bern
Länkstig

Hedersdoktor med global tandhälsa i fokus

Publicerad

Professor och tandläkare Guglielmo Giuseppe Campus har utsetts till hedersdoktor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Därmed stärks banden till en framstående forskare och global ledare inom förebyggande tandhälsa.

Det är Sahlgrenska akademins styrelse som beslutat att utse Guglielmo Campus till odontologie hedersdoktor vid fakulteten. Doktorspromotionen sker vid en ceremoni i Göteborg fredagen den 20 oktober.

Guglielmo Campus är professor i förebyggande tandvård och oral epidemiologi vid universitetet i Bern, Schweiz. Genom sin forskning och sitt arbete inom bland annat WHO är han en viktig global aktör med starka band även till Institutionen för odontologi på Sahlgrenska akademin.

– Vi är mycket stolta över att få knyta till oss en så internationellt profilerad forskare och person som hedersdoktor. Fältet är högaktuellt och utnämningen kommer att stärka vårt arbete, inte bara inom tandvård, utan också i globala hälsofrågor, säger Agneta Holmäng, professor och dekan på Sahlgrenska akademin.

Professor Guglielmo Campus är odontologie doktor och specialist inom barn- och ungdomstandvård, pedodonti. Har utbildade sig till tandläkare vid universitetet i Sassari, Italien, och tog sin doktorsexamen 1995. Han var därefter verksam vid samma universitet fram till 2019, men också knuten till universitetet i Milano. Sedan 2019 är han professor i Bern.

Flitigt citerad forskare

Hans kunskapsområde spänner i dag över epidemiologi, folkhälsa, kariologi, pedodonti och prevention. Professor Guglielmo Campus har sedan 2000 publicerat 172 artiklar i referentgranskade tidskrifter och är flitigt citerad.

Professor Guglielmo Campus har sedan många år ett stort internationellt engagemang med verksamhet långt utanför Italiens och Schweiz gränser. Detta dels genom omfattande forskningssamarbeten, dels genom sin position som koordinator för WHO Collaborating Center for Epidemiology and Community Dentistry, med säte i Milano.

Inom ramarna för detta uppdrag har han framför allt ansvarat för insamling av epidemiologiska data och planering av preventionsstrategier, inte bara i södra Europa utan även i länder som exempelvis Zambia och Burkina Faso. Han har haft uppdraget för WHO sedan 2014.

Kopplingen till Sverige är stark sedan länge. 2006 inleddes ett samarbete mellan Guglielmo Campus och Institutionen för odontologi i Göteborg, med tyngdpunkt på avdelningen för kariologi, alltså läran om karies.

Glädje över att banden stärks

Samarbetet omfattar forskning, med ett 30-tal vetenskapliga publikationer som resultat, och även undervisning, framför allt i form av seminarier för doktorander och handledarskap för examensarbeten.

Peter Lingström är övertandläkare, professor i kariologi och prefekt på Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet.

– Utnämningen av professor Campus är glädjande för ämnesområdet kariologi, och för institutionen i sin helhet. Hans forskningsprofil ligger väl i linje med pågående arbete att förbättra tandhälsan hos både barn, vuxna och äldre ur såväl nationellt som internationellt perspektiv, säger han.

Agneta Robertson är övertandläkare, professor i pedodonti och proprefekt på samma institution:

Som proprefekt och tidigare ämnesföreträdare för pedodonti ser jag med glädje fram emot att det äntligen, för första gången hos oss, utnämns en hedersdoktor inom barntandvård, säger hon.

Foto av Agneta Holmäng, Peter Lingström och proprefekt Agneta Robertson
Sahlgrenska akademins dekan Agneta Holmäng, samt prefekt Peter Lingström och proprefekt Agneta Robertson på Institutionen för odontologi. Foto: Malin Arnesson, Malin Arnesson, Cecilia Hedström
Foto: Malin Arnesson, Malin Arnesson, Cecilia Hedström