Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Forskare uppmanas att bidra till FN:s årtionde för havsforskning

Publicerad

Hur kan svenska forskare bidra till FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling? Det var temat när Petra Wallberg, forskningssekreterare på Formas, höll ett Sea and Society Talk där hon bad forskare bidra med sin kompetens.

I samband med World Ocean Day den 8 juni bjuder forskningsrådet Formas och Universeum in till webbinarium kring det svenska årtiondet för havsforskning.

Formas leder arbetet med att ta fram en svensk genomförandeplan för FN:s årtionde för havsforskning. Regeringsuppdrag har getts till Formas, Havs- och vattenmyndigheten, SMHI och Sida som nu planerar svenska prioriteringar och aktiviteter. I arbetet med att ta fram planen deltar även Havsmiljöinstitutet.

I regeringsuppdraget ingår att samla berörda aktörer, särskilt inom forskning och innovation, för att identifiera forskningsbehov och områden där svenska aktörer kan bidra. Webbinariet riktar sig till berörda aktörer för en uppstart kring det fortsatta arbetet med den svenska havsdekaden.

Alla kan bidra i arbetet med regeringsuppdraget. 27 maj-8 juni kan du tipsa om vilka aktiviteter, nätverk, arenor, sammanhang etc. som du vet redan finns. Registrera dig på den här webbsidan så kan du bidra till den inventering av aktiviteter och nätverk som ingår i uppdraget.

Läs mer om evenemanget.