Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Forskare talar om osynliggjorda kvinnopar på West Pride

Publicerad

Kärleksrelationer mellan kvinnor i kvinnorörelsen har länge förbisetts i forskningen. I själva verket hade de stor betydelse för rörelsens framgångar. Det säger historikern Hanna Markusson Winkvist som tillsammans med litteraturvetaren Eva Borgström är aktuell med en föreläsning på West Pride.

Föredraget bygger på en antologi med arbetsnamnet Kvinnopar i kvinnorörelsen som kommer 2018. Berätta!

– Kvinnopar från hela landet deltog i kvinnorörelsen vid 1900-talets början. Många av dem levde tillsammans, precis som Kinna och Thomasine i Tv-serien ”Fröken Frimans Krig”. Men detta har osynliggjorts i forskningen. I antologin lyfter vi och övriga medverkande fram dessa par. Jag skriver exempelvis om Beth Hennings och Gina Leffler, Eva-Helen Ulvros skriver om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, Ulla Wikander skriver om sin egen mormor och hennes relation till Vera Hjelt samt Irene Andersson som skriver om Eva Andén och Lisa Ekedahl.

Varför har dessa kvinnopar osynliggjorts i forskningen?

HAnna– Det vet vi inte, vi kan bara spekulera. Det är ju inte så att vi har upptäckt de här paren, forskningen har känt till att de har existerat men valt att inte lyfta fram dem. Dels för att det har varit tabu, dels på grund av etiska skäl; man antar att de inte ville att det skulle komma ut eftersom de inte sagt det själva. Men framförallt tror vi att det handlar om att relationerna har betraktats som något som inte har betydelse. Att de bara varit som väldigt goda vänner, väninnor.

Vad hoppas ni att antologin kommer innebära?

– Vi vill understryka att de här relationerna visst hade betydelse. Vi pratar om personer som i vissa fall levde hela sitt liv ihop, de var inte bara väninnor. När vi började leta så insåg vi att det här absolut inte var en marginell företeelse, det finns många kvinnopar i kvinnorörelsen, och en av våra utgångspunkter är att det spelade roll för kvinnorörelsen att de här paren fanns. De kunde göra saker som gifta kvinnor inte kunde, de fick en helt annan ekonomisk plattform när de var två, och så vidare. Vi ville samla all den kunskap som finns kring detta mellan två pärmar för att visa att det handlar om mer än enstaka levnadsöden; det handlar om en struktur.

Mer om forskarföreläsningar

Kom och lyssna när Hanna Markusson Winkvist, Eva Borgström och flera andra forskare från Göteborgs universitet tar upp aktuell forskning med fokus på genus och HBTQ-frågor

När: Torsdag 8/6 från kl. 15.00

Var: Stadsbiblioteket Hörsalen

Läs mer: Forskarföreläsningar på West Pride