Länkstig

Fokus på vattenbruk under Vetenskapsfestivalen

Den här veckan deltar SWEMARC i Vetenskapsfestivalen 2019. På torget i Nordstan (4-7 april) erbjuds många spännande vattenbruksidéer, levande djur och alger, samtal med forskare och aktiviteter där man kan göra vackra algvykort och algsalt som smakhöjare till matlagningen.

Kökschefen Sofia B. Olsson (vRÅ) och Prof. Kristina ”Snuttan” Sundell samtalar om miljösmart produktion av mat från havet (t ex alger, skaldjur, fisk). Hur kan vi på ett hållbart sätt nyttja havets resurser av hälsosam mat. Vi pratar om hur man kan tillaga olika spännande alger och djur från havet och Sofia lagar och bjuder också på ett smakprov!

Prof. Henrik Pavia föreläser om ett stort ökat intresse för algodling och att forskare utvecklar metoder för att så och skörda alger i Bohuslän. Alg-bonde, framtidens yrke!

Matthew Hargrave föreläser om att vattenbruk där flera arter odlas tillsammans är ett smart sätt att producera hållbar mat i havet. Alger och blåmusslor ihop i en ”win-win” kombo. Matthew håller sin presentation på engelska.

Dr. Ellen Schagerström föreläser om sjögurkor och ger en inblick i sjögurkornas liv och leverne. Sjögurkan anses vara en delikatess i Asien. Kanske den bli det även i Sverige?

Dessutom föreläser också SWEMARC:s samarbetspartners om mat från havet:
Prof. Ingrid Undeland från Chalmers föreläser om ”Den nya blå maten – mer än bara laxfilé” och Hanna Harrysson, doktorand på Chalmers, föreläser om ” Alger–havets proteinrika grönsaker”.

Utställningen ”Smart mat odlas i hav” handlar om hållbart vattenbruk och fokuserar på hållbara fiskodlingssystem i havet och de s.k. blå fånggrödorna, sjögurkor, alger, musslor, och ostron. Dessa kan odlas ihop och skapa cirkulära odlingssystem och har även viktiga roller inom hållbar foderproduktion. Pågår 4-7 april.

Utställningen”Tång på gång” visar hur alger kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. På Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad utvecklas metoder för att odla alger och tång på svenska västkusten. Till god och nyttig mat förstås, men också för andra ändamål. Pågår 4-6 april.

Utställningen "Scary Seafood - den nya maten från havet" handlar om att det i Bohusläns salta vatten finns många djur och alger som går utmärkt att äta men som de flesta av oss aldrig har smakat. “Scary seafood” är mat från havet som känns spännande och nytt – och kanske lite läskig (t ex sjögurka, trollhummer). Pågår 4-7 april.

Samtalet ”Träffa en sjögurksforskare” där alla är välkomna att prata mer om sjögurkor med forskaren Ellen Schagerström Pågår 4-7 april (11:15-12:00).

Under workshopen ”Känn och smaka på havet” får besökare göra sitt eget tångsalt och ta med det hem i en fin glasburk. Pågår 4-7 april.

Under workshopen ”Gör ett snyggt algvykort” får besökare göra ett fint vykort eller en liten tavla – alger och papper finns på plats. Pågår 4-6 april.