Bild
Finansministern i en blå kostym med armarna utsträckta
Elisabeth Svantesson, Sveriges finansminister.
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Finansministern besökte Handelshögskolan

Publicerad

I veckan besökte finansminister Elisabeth Svantesson Handelshögskolan för att prata med studenter, lärare, forskare och alumner på temat ”finanspolitik i ett svårt ekonomiskt läge”.  

Det är en tradition för finansministrar att besöka Handelshögskolan vid Göteborgs universitet för att prata till skolans studenter. Med anledning av pandemin har det varit uppehåll i traditionen men i onsdags var det åter dags när Elisabeth Svantesson besökte skolan. 

I en fullsatt Malmstensal presenterade finansministern sina tankar kring Sveriges ekonomiska planer framöver. Finansministern tryckte på att det absolut viktigaste just nu är att få ner inflationen. Efter presentationen fick publiken möjlighet att ställa frågor om allt från långtidsplaner för Sverige, satsningar på hållbarhet, företagsklimatet i Sverige och studenternas ekonomiska position i dagens läge. 

Person ställer fråga med mikrofon
Foto: Isac Lundmark

Linn Wirdemo från studentkåren HHGS fick möjligheten att intervjua ministern:  

Många studenter har det allt svårare att få allt att gå runt nu med hyreshöjningar, höjda matpriser m.m. Så mycket att SVT rapporterade att studenter bland annat  ofrivilligt går ner i vikt och helt slutar köpa frukt och grönt för att det är för dyrt. Så min fråga är då varför regeringen inte t.ex slopar fribeloppet eller höjer studiebidragen? 

- Studiestöden har ju ökat på grund av inflationen. Så de har redan skrivits upp. Det gör ju en viss skillnad. Samtidigt så är det väldigt tufft för många studenter. Det var det innan och det är det nu. Staten kommer inte kunna kompensera för allt men det är tydligt att våra system fungerar ändå. På grund av inflationen har man mer i plånboken.  

- Här och nu är det att dämpa inflationen som är det viktigaste. Samtidigt som vi också behöver se till att det finns möjligheter att ta ett jobb för den som behöver jobba vid sidan av. Fribeloppet är också en fråga som finns hos många partier, men det är inte en fråga som just nu tas med i diskussionen i budgetförhandlingarna. 

Har regeringen några andra konkreta förslag eller reformer som kan gynna specifikt unga vuxna rent ekonomiskt som kommer att kunna genomföras inom ett år? 

- Just nu är det viktigaste av allt att inflationen dämpas. För om vi inte lyckas dämpa den kommer priserna fortsätta att öka och det kommer att bli tufft för väldigt många. Det är en viktig prioritering som vi gör. Sedan är Sverige ett fantastiskt land på många sätt. Vi har gratis utbildning och även ett hyfsat bra studiesystem tycker jag. Det är ett land med många möjligheter.  

 

Video (0:1:44)
Finansminister Elisabeth Svantesson besöker Handelshögskolan

Område
Evenemang