Bild
sociala medier
Foto: Jeremy Bezanger
Länkstig

"Facebooks avbrott skadar inte förtroendet på sikt"

Måndagen den 4 oktober låg Facebook och deras sociala plattformar nere under sex timmar. Enligt teknikexperter var det troligtvis den mänskliga faktorn som låg bakom haveriet när företagets servrar skulle uppdateras. Dick Stenmark är professor i informatik och hjälper till att reda ut frågorna hur avbrottet påverkar oss som användare och om vi kan känna oss trygga i att kommunicera med hjälp av plattformarna?

Bild
Dick Stenmark
Dick Stenmark, professor i informatik.

Vad tänkte du som forskare när du först fick höra att Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp låg nere över hela världen?

– Jag blev förvånad över att det verkade vara ett mänskligt misstag som slog ut flera olika plattformar. Det är oroväckande att det finns sådana kopplingar inom företaget som gör det så sårbart för alla tjänsterna. Vi gör alla fel och vi kan aldrig säkra bort den mänskliga faktorn, men hur kan Facebook designa sin teknik på det sättet, undrar man?

Hur påverkar det oss som användare när några av de allra största plattformarna helt plötsligt slutar fungera?

– Det är säkert många som kände viss irritation över att man inte kunde kommunicera men jag tror inte det skadar förtroendet för Facebook på längre sikt. Minnet är väldigt kort så snart det fungerar igen. Vi utgår ju ifrån att plattformarna bara ska finnas där, de är en del av vår digitala infrastruktur och miljö.

Kan vi vara trygga med att vi lämnat över stora delar av vår kommunikation till Facebook när företaget visar sig vara så här sårbart?

– Det beror på vad vi menar med att vara trygg. Vi kan vara trygga i bemärkelsen att Facebook gör allt vad de kan för att ett sådant här tekniskt fel inte ska hända igen, precis på samma sätt som en myndighet hade agerat. Men Facebook har troligtvis betydligt större resurser att sätta in jämfört med en myndighet, säger Dick Stenmark.

– Facebook och deras plattformar är inte internet utan en vinstdrivande verksamhet som kartlägger allt vi gör i form av klick, likes och inlägg. Medvetenheten kring det är generellt väldigt låg och vi reflekterar inte över konsekvenserna att företaget exploaterar mig och mitt beteende på ett sätt jag inte har kontroll över. Det finns det anledning att känna viss otrygghet kring.

Hur ska vi förstå den maktkoncentration som Facebook har över vårt sätt att kommunicera – finns det något att jämföra med historiskt sett?

– Under flera decennier hade Microsoft med sina Officeprogram en liknande makt som inte var ifrågasatt, förutom av en och annan Unixanvändare. Det är först på senare år som fler öppna system börjat konkurrera. Men Microsoft kunde inte läsa våra dokument och kartlägga allt vi gör som de sociala medierna. De är unika på det sättet.