Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

"En intellektuell kultur som är spännande"

Den internationellt erkände teologen Werner Jeanrond hyllar ämnet teologi vid Göteborgs universitet.

Werner Jeanrond, professor i teologi och Master of St Benet's Hall vid University of Oxford, har varit gästforskare vid Göteborgs universitet under fyra månader. Han är imponerad av hur området teologi har utvecklats vid universitetet.

– Teologiskt sett är det ett ledande ställe i landet, säger Werner Jeanrond.

Fporträtt Werner Jeanrondyra intressanta forskare

Han framhåller särskilt området systematisk teologi, där Göteborgs universitet har fyra intressanta forskare och lektorer: Arne Rasmusson, Ola Sigurdson, Andreas Nordlander och Martin Westerholm.

– De är fyra profilerade systematiska teologer som har sina egna intressen och egna metoder, men som jobbar med varandra, lyssnar på varandra och skapar en inte bara akademisk utan även intellektuell kultur som är spännande.

Deltar i samhällsdebatten

Werner Jeanrond uppskattar att de fyra systematiska teologerna vid Göteborgs universitet gärna deltar i samhällsdebatten på olika sätt, och har en nyfikenhet som inte är självklar.

– Det finns en intellektuell infrastruktur här som är på hög internationell nivå. Universitetsledningen ska vara stolt över detta. Samspelet fungerar, och det gör det lätt att komma in utifrån. Alla strukturer för det goda samtalet finns här.

Hur märker studenterna av det här?

– Jag har sett i olika sammanhang sedan jag kom hit att studenterna har nytta av en teologisk kunskap som är orienterad utåt, forskare som vill utbyta kunskap med de tre offentligheter som finns inom teologi: samhället, akademin och kyrkan. Mina fyra kolleger här är alla intresserade både av samhällsfrågor och av kyrkliga, religiösa, andliga frågor, men också av att diskutera sådant som intresserar andra ämnen inom akademin.

Kvinnor måste fram

Systematisk teologi är ett ämne som historiskt sett har varit mansdominerat, och så är det fortfarande vid Göteborgs universitet. Ingen av de anställda inom systematisk teologi är kvinna, vilket Werner Jeanrond beklagar.

– Det är inte bra nog, men vi lever i ett historiskt övergångsskede där vi måste se till att kvinnor kommer fram. Alla är medvetna om det.