Länkstig

En bra utbildning för framtiden

Lina Rosenqvist kompletterade sin kandidatexamen med en master i digital humaniora. Snart går flyttlasset till Härnösand och nytt jobb på museum.

– Jag sökte programmet för att det kändes som ett bra komplement till min kandidat i Kulturarvsstudier. Jag ville gärna ha något som var lite mer praktiskt och digitala verktyg blir bara vanligare, både i samhället i stort och inom kulturarvssektorn, säger Lina Rosenqvist.

Rätt i tiden

På kandidatprogrammet Kulturarvsstudier gjorde Lina Rosenqvist en praktiktermin på ett friluftsmuseum och fick då jobba med en del digitalt, både ut mot besökare med till exempel blogginlägg och digitalt museum – och mer bakom kulisserna med att samla in material om ett av museets hus och göra det tillgängligt digitalt för personalen.

– Så det här programmet kändes som det ligger rätt i tiden, säger hon.

Bild
Lina Rosenqvist

Masterprogrammet i digital humaniora beskriver hon som roligt och väldigt varierande, med engagerade lärare och en blandning av teori och praktik.

– Det är också en ganska stor blandning av ämnen vilket gör att man alltid får lära sig nya saker inom områden man kanske inte hade tänkt sig att man skulle plugga inom.

Samarbetar med Löfstad Slott

Nu håller hon på med sitt mastersarbete, där hon samarbetar med Löfstad Slott utanför Norrköping, för att skapa en digital guide till slottets köksvåning.

– Jag kommer få användning av många delar av det vi lärt oss under programmet, både teoretiskt och praktiskt, säger Lina Rosenqvist.

Efter examen ska hon flytta till Härnösand och börja arbeta på ett museum med verksamhet för barn och unga, både på plats och digitalt.

– Det ska bli jättekul! Jag hade definitivt nytta av mastern när jag sökte jobb, det känns som en bra utbildning för framtiden.