Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Docent i etnologi - med fokus på stadsomvandling

Publicerad

Joakim Forsemalm har antagits som docent i etnologi. Stadsutveckling har varit hans stora fokus ända sedan avhandlingen 2007 och han arbetar idag heltid med både forskning och praktisk stadsutveckling.

Joakim ForsemalmI somras var Joakim Forsemalm i Almedalen, där han pratade om Evidensbaserad stadsutveckling.

– Det kanske är konstigt att en etnolog håller på med det, men stadsbyggnadsbranschen – och forskningen är inte mycket bättre – använder många vagt definierade begrepp som varken leder beslut eller tydliga förslag om förbättring i någon tydlig riktning. För en empiriker är det en stor frustration, så jag jobbar tillsammans med både forskare och praktiker med att utveckla en modell för hur vi kan arbeta evidensbaserat. Stadsbyggnadsbranschen är milt sagt intresserad av det vi håller på med, säger Joakim Forsemalm.

Även pop och porr påverkar stadsförändringar

Han disputerade 2007 med avhandlingen Bodies, Bricks and Black Boxes: Power Practices in City Conversion som handlade om stadsomvandlingen av två områden i Göteborg. I avhandlingen belyste han maktens komplexitet och visade att makt inte bara är något som syns i stadsplanering, politik och ekonomi, utan där även oväntade aktörer som popmusik och porrkonsumenter har betydelse för stadsförändringar.

– Den handlade om hur urban identitet sätts samman genom olika praktiker, nätverk och materialiteter. Uttryckt enklare: vad som gör en stadsdel till det den är. Eftersom jag är etnolog så var det stort fokus på intervjuer och fokusgrupper och de områden jag studerade var Långgatorna och Östra Kvillebäcken här i Göteborg.

Sedan dess har han framförallt utvecklat relationen mellan forskning och praktik, inom urbanforskningsfältet.

– Jag har medverkat i projekt som studerat flernivåstyrning och komplexa stadsutvecklingsprojekt och jag har varit finansierad av Mistra Urban Futures till stor del sedan min disputation. Men jag har hela tiden också arbetat i näringslivet, på Radar arkitektur & planering. Det gör jag på heltid sedan 2014, både med forskning och med praktisk stadsutveckling.