Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Cliopriset 2018 till Sari Nauman

Publicerad

Sari Nauman, doktor i historia, har mottagit Cliopriset 2018 för sin avhandling Ordens kraft. Politiska eder i Sverige 1520-1718. Hon disputerade med sin avhandling 2017 vid institutionen och det här är andra gången som den prisas.

Cliopriset delas årligen ut av den historiska bokklubben med samma namn samt Svenska Dagbladet. Priset delas ut till ”en framstående yngre historiker inom det svenska språkområdet”.

sariSari Naumans avhandling kretsar kring fenomenet att svära eder och hur utvecklingen från muntliga eder till en skriftlig kultur förändrade förutsättningarna för edsvärandet. Från att tidigare ha varit något som skapat tillit mellan parterna blev de skriftliga dokumenten något som snarare användes för att kontrollera undersåtarna.

Priset delades ut vid en ceremoni i samband med De Svenska Historiedagarna i Visby den 5 oktober. I sin motiveringen skriver juryn bland annat: "Med analytisk skärpa fångar hon övergången från muntligt till skriftligt i maktens kultur genom edernas förändrade funktion".

Hur känns det?

– Fantastiskt roligt, men också lite overkligt. Cliopriset är något jag knappt vågat hoppas på att få, så det var verkligen en stor överraskning när samtalet kom.

Vad betyder det att få just Cliopriset?

– För mig personligen är det ett av de viktigaste prisen, eftersom det dels tyder på att andra uppskattar min forskningsinsats, dels att de tycker att avhandlingen är läsvärd även utanför akademin. Det kan leda till att ännu fler läser boken, vilket skulle vara jättekul. Så här ett år efter disputation är det också extra roligt att se att avhandlingen fortfarande lever. Det är också ett hedrande sammanhang att få synas i, jag har stor respekt för tidigare Cliopristagare och deras forskning. Det är på grund av dem som Cliopriset känns så stort för mig.

Det är andra gången din avhandling prisas, i februari fick du Per Nyströms vetenskapspris 2017. Vad har du för tankar kring det?

– Ja, vad ska jag tänka... Jag tar det som ett kvitto på att jag har gjort något bra.

Läs mer om Cliopriset: 2018 års pris till Sari Nauman

Läs mer om Sari Naumans avhandling: Kontroll ersatte tillit när de politiska ederna förändrades