Bild
Trobos and Andersson introducing the workshop
Margarita Trobos and Martin Andersson, organizers of the workshop
Länkstig

CARe arrangerade workshop om bakterieinfektioner och medicinteknisk utrustning

Workshopen “Mitigating Emerging Threats from Resistant Bacterial Infections in Association with Medical Devices,” syftade till att skapa dialog, förmedla kunskaper och främja innovation för att bättre kunna hantera resistenta bakterier i samband med medinintektnisk utrustning.

Workhsopen  samlade ett sextiotal åhörare och hade sammanlagt tio inbjudna talare. Deltagarna representerade både företag i den medicintekniska sektorn och ortopeder som arbetar patientnära och där betydelsen av  samverkan mellan perspektiven verkligen betonades. 

Insikter och forskningsprioriteringar

Mycket av diskussionerna kretsade kring  infektioner relaterade till ortopediska implantat och där fokus låg på behovet av bättre profylax, avancerade diagnostiska metoder och effektiva antibiotika med reducerad toxicitet. De två ortopeder som deltog, Jonatan TIllander och Ola Rolfsson, underströk i sina presentationer hur bråttom det är att ta itu med dessa utmaningar. 

Innovativa strategier

Den delen av workshopen som handlade om den medicintekniska industrin presenterade spjutspetsstrategier inom antimikrobiell behandling. Exempel på det var förändringar av implantatytor och nya tekniker för sårförband. Tonvikten låg på innovativa tillvägagångssätt som balanserar effektivitet med minskad risk för antibiotikaresistens.

Framtida riktningar och överväganden

Workshopen lämnade deltagarna i enighet om vikten av att tidigt i forskningsprocessen beakta industriell uppskalning samt utvecklingen av en metodologisk verktygslåda för att utvärdera nya antimikrobiella strategier. Denna workshop bidrog till ett steg framåt i det gemensamma arbetet mot antimikrobiell resistens inom medicintekniska produkter.