Hoppa till huvudinnehåll
Bild
abstrakt konst
Foto: Steve Johnson
Länkstig

Betydelsen av konstnärlig gestaltning på ett äldreboende ska studeras

Publicerad

Forskare från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, har fått medel från FORMAS för att konstnärligt utforma ett äldreboende och utvärdera betydelsen av konstnärlig gestaltning för äldre personer i relation till socialt engagemang och hållbara livsmiljöer.

AgeCap-forskarna, Maja Gunn professor i konst, Qarin Lood forskare och lektor i arbetsterapi, Ewa Wikström professor i organisation och management och Synneve Dahlin-Ivanoff, senior professor i arbetsterapi har fått medel från FORMAS för projektet ”En samskapad konstnärlig gestaltnings bidrag till socialt engagemang och hållbar livsmiljö”. 

Utvärdera betydelsen av konstnärlig gestaltning

Projektets syfte är att konstnärligt utforma ett äldreboende och utvärdera betydelsen av konstnärlig gestaltning för äldre personer i relation till socialt engagemang och hållbara livsmiljöer.

Projektet utgår från två forskningsfrågor 1) "Hur påverkar samskapande mellan forskare, konstnärer, äldre personer och personal den konstnärliga processen och gestaltningen?" och 2) utvärdera den konstnärliga processen med fokus på forskningsfrågan; ”På vilket sätt har konstnärlig gestaltning bidragit till socialt engagemang och en hållbar livsmiljö?”.

Konst som verktyg för ökad demokrati

– Genom fördjupad förståelse för hur sociala sammanhang formar oss, kommer vi att studera hur konst och design kan bidra till en socialt engagerande och hållbar livsmiljö; där konst kan vara ett verktyg för att öka den demokratiska grunden för förändringsarbete. I projektet kommer de äldre personerna och personalen kunna påverka riktning och resultat av att leva i en engagerande livsmiljö, säger Synneve Dahlin-Ivanoff.