Länkstig

Arkeologer behövs i bygget av samhället

Publicerad

Så länge det byggs i samhället kommer det att behövas arkeologer. Arkeologisk expertis efterfrågas av både undersökare, planerare och konsultbolag vid stora byggprojekt och därför kan rätt utbildning bli avgörande när arbetsmarknaden för det historiska yrket förändras.

Nu är anmälan till Göteborgs universitet öppen och ett av ämnena man kan söka både kurser och program inom är arkeologi.

Utbildningar som ger studenter breda möjligheter till varierande uppdrag i yrkeslivet. När man hör arkeologi kanske tankarna går till historiska platser i fjärran länder. Men yrket kan också innebära att man jobbar mer lokalt och till exempel blir en del av olika samhällsbyggnadsprocesser.

tony– Vid exploateringar är det vanligt att olika kulturvärden påverkas, till exempel äldre stadsmiljöer eller lämningar under mark. Dessa spår är viktiga att dokumentera, på så sätt så har arkeologer en viktig roll. Det handlar inte endast om att rädda och bevara, den arkeologiska kunskapen adderar också värden till samhällsplaneringen och bidrar till ett större förståelsen av kulturmiljön, säger Tony Axelsson, universitetslektor i arkeologi.

Ett sådant exempel är statliga Arkeologerna som på uppdrag av Trafikverket grävt ut på centrala platser i Göteborg inför bygget av järnvägsprojektet Västlänken. En typ av uppdrag som blir allt vanligare enligt Arkeologernas regionchef Bo Kölqvist.

– Äntligen börjar byggmarknaden förstå att men behöver arkeologer i sin planering då detta minskar möjligheter till förseningar. Dessutom börjar de även förstå att historia är intressant och kan engagera allmänheten och öka förståelsen till varför byggandet måste påverka allmänhetens vardag.

kranEnligt honom är arbetsmarknaden för arkeologer fortsatt tuff men samtidigt finns det ljuspunkter. Till exempel är det en stor generationsväxling på gång i branschen, vilket gör att man kommer behöva anställa en del under de kommande åren. Rätt utbildning och rätt erfarenhet kan då bli avgörande menar han.

– Vi behöver arkeologer som kan jobba med allt, alla tidsåldrar men ändå ha en spets. Den tekniska utvecklingen går fort och ställer ökade krav på utbildning.

Tony Axelsson på institutionen för historiska studier säger också att arbetsmarknaden är svår men att det skett förändringar.
– Många av de som passerat genom våra utbildningar i Göteborg har fått olika typer av anställningar. En skillnad från för tio år sedan är att det nu också finns en rad olika aktörer utanför musei- och uppdragsarkeologivärlden som anställer arkeologer.

Vill du bli arkeolog?

Arkeologi är en av flera valbara inriktningar på kandidatprogrammet Kulturarvsstudier. Du kan också läsa arkeologi som fristående kurser och själv kombinera din individuella examen.

Läs mer: Kandidatprogrammet i Kulturarvsstudier
Läs mer: Kurser på grundnivå