Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

12,9 miljoner kronor till historiska studier

Publicerad

Två projekt vid institutionen för historiska studier har fått sammanlagt 12,9 miljoner kronor i medel av Riksbankens Jubileumsfond. Maria Sjöberg har tilldelats cirka 7,5 miljoner kronor till utveckling av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och Christian Horn har tilldelats cirka 5,5 miljoner kronor till digitalisering av hällristningar.

För att främja forskning inom samhällsvetenskap och humaniora finansierar Riksbankens Jubileumsfond infrastrukturprojekt som ska bidra till att förbättra förutsättningarna för framtida forskning. Ofta handlar det om digitalisering av samlingar, nya databaser eller plattformar för samarbete.

Totalt åtta infrastrukturprojekt fick grönt ljus, varav två är placerade vid Göteborgs universitet, båda vid institutionen för historiska studier. Dels handlar vidareutveckling av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL), dels om digitalisering av hällristningar.

Artiklar om ytterligare tusen betydelsefulla kvinnor

Maria– Det känns naturligtvis fantastiskt bra att SKBL får möjlighet att växa och utvecklas samt att vi får möjlighet att komplettera de poster som finns med uppgifter som vi inte hann med under den förra projektomgången. Dessutom, sedan lanseringen den 8 mars i år, har SKBL fått många e-brev med kompletteringar och förslag på nya poster. Det är förstås roligt att i någon mån kunna svara på det engagemang som SKBL väckt, hos både läsare och de specialister som medverkat, säger Maria Sjöberg, professor i historia.

Anslaget innebär både en utvidgning och en utveckling av nuvarande SKBL. Nu kommer det dels att finnas möjlighet att biografera ytterligare 1 000 kvinnor som gjort betydelsefulla insatser i samhället, dels kan SKBL nu, i samarbete med Språkbanken, utveckla sökfunktionerna i databasen, samt visualisera en del av informationen i form av kartor och sociogram.

Digitalisering av hällristningar med 3D-teknik

Arkeologen Christian Horn har tilldelats 5 480 000 kronor för ett projekt med målet att skapa ett verktyg som med 3D-data ska kunna analysera hällristningar i större utsträckning. Projektet är tvärvetenskapligt mellan arkeologi, datavetenskap och digital humaniora. Tillsammans med Centrum för Digital Humaniora vid GU samt med institutionen för data- och informationsteknik vid Chalmers tekniska högskola kommer Svenskt Hällristningsforskningsarkiv (SHFA) att skapa en plattform för datadriven analys av hällristningar. Plattformen kommer att integrera 3D-bildbehandling, datorseende och artificiell intelligens.

– Med den här utvecklingen i sin infrastruktur kan SHFA bli en progressiv institution som formar framtidens arkeologiska forskning. Det känns bra att bidra till något så viktigt som Svenskt Hällristningsforskningsarkiv, att kunna skapa en framtid för denna forskningresurs och utmana gränserna för aktuell forskning. Det är väldigt inspirerande att få denna möjlighet. Personligen är jag väldigt glad och upprymd, säger Christian Horn, fil dr i arkeologi. 

Läs mer:

Maria Sjöberg, professor, institutionen för historiska studier
Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, 2.0
7 495 000 kronor

Christian Horn, fil dr, institutionen för historiska studier
Hällristningar i tre dimensioner-dokumentation, forskning och förmedling
5 480 000 kronor