Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Birgitta Wahlströms pris

Priset delas ut årligen och skall tillfalla en ST-läkare på ÖNH-Sahlgrenska universitetssjukhuset, som visar särskilt intresse för att se hela människan i varje patient.

Birgitta Wahlströms pris går i år 2020 till Claes-Henrik Berg.

Priset instiftades 2009 och skall tillfalla en ST-läkare på ÖNH-Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som visar särskilt intresse för att se hela människan i varje patient. Hen ska också visa vilja  utveckla denna förmåga. I vårt arbete träffar vi så många människor som även om de bor nära oss ändå lever liv som vi oftast inte har en aning om. För att fungera som bra läkare måste vi ödmjukt förstå detta och försöka öka vår insikt. Ett sätt att vidga sitt humanitära kunnande kan vara att läsa skönlitteratur.

  • Priset består av ett diplom och en bok av aktuell nobelpristagare i litteratur.
  • Personalen på ÖNH-mottagningen nominerar pristagare och meddelar Johan Hellgren docent och avdelningschef ÖNH-sjukdomar, institutionen för kliniska vetenskaper, sitt förslag med motivering. Efter samråd med verksamhetschef och studierektor meddelas pristagaren.
  • Priset delas ut under ÖNH-läkarnas Januariträff.

Birgitta Wahlström var vårdenhetsöverläkare på Öron-näsa-halsmottagningen på Sahlgrenska universitetsjukhuset fram till 2009. Hon har gått i pension, men handleder en dag i veckan ST-läkare på ÖNH-kliniken i specialiteten Audiologi.

Pristagare hittills:

2020 Claes-Henrik Berg
2019 Hugo Davidsson
2018 Yanét Wanngård Forsberg
2017 Erik Renvall
2016 Ulrika Svensson
2015 Axel Håkansson
2014 Mohammed Al-Ali
2013 Mohammed Al-Azzawe
2012 Nina Pauli
2011 Stefan Skrtic och Elisabeth Dahlström
2010 Lars Axelsson
2009 Ingrid Rudberg