Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Anna S Aminoff - Manliga idrottare har en högre förekomst av cam än kvinnliga

Publicerad

Anna S Aminoff disputerade den 4 december inom ämnet ortopedi, vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.

Titel på avhandlingen: Hip range of motion and the prevalence of cam morphology in young athletes - clinical and radiological studies

Länk till avhandlingen

Manliga idrottare har en högre förekomst av cam än kvinnliga

Bild
Fotbollsspelare har sämre rörlighet än skidåkare
Foto: Illustration Pontus Andersson
Bild
Foto: Hanne M. Stubberud
Anna S Aminoff
Foto: Hanne M. Stubberud

Höft- och ljumskbesvär är vanligt bland idrottare och den idrottsaktiva befolkningen. En orsak till detta är Femuroacetabulär Impingement Syndrom (FAIS)*. För att uppfylla kriterierna för FAIS måste det finnas en kombination av förändringar dels de som syns på röntgen det vill säga cam* och/eller pincer-förändring*, men även höft/ljumsksmärta och kliniska fynd, som till exempel nedsatt höftrörlighet och/eller positivt främre inklämningstest skall finnas med.

Faktorer, som har förknippats med utvecklingen av cam är ärftlighet, etnicitet och delaktighet i högintensiv träning under den pubertala tillväxtspurten. Varför vissa individer utvecklar FAIS, medan andra som har en cam-förändring inte gör det, är fortfarande oklart.

Bild
Illustrationer Pontus Andersson
Illustrationer från avhandlingen: Figur 8 - The mechanism of FAIS och figur 6 - Horizontal view of a left hip showing the different types of femoroacetabular impingement

- Det finns många obesvarade frågor här avseende etiologi, förekomst och påverkan av olika typer av idrotter och belastning, samt behandlingar. Det har visats att det finns ett samband mellan cam-förändring och höftledsartros, vilket gör att denna avhandling är viktig och fokuserar på FAIS orsakad av cam-förändring, säger Anna S Aminoff, specialist i allmänmedicin, verksam som distriktsläkare i Åre. Till våren påbörjar hon en dubbelspecialisering i akutsjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra sjukhuset.

Avhandling har som mål att undersöka förekomsten av cam-förändring, höftrörlighet, höftsmärta och FAIS hos unga elitsatsande skidåkare och fotbollsspelare. Dessutom förhållandet mellan höftrörlighet och cam, och höftrörlighet och bäckenets tippning (med och utan cam).

Fotbollsspelare har sämre rörlighet än skidåkare

- Resultaten visar nu att skidåkare och fotbollsspelare har en högre förekomst av cam-förändring i höftleden, än icke-idrottare. Att bäckenets tippning och ländryggens hållning påverkar höftens rörelseomfång. Att vissa kliniska undersökningar kan ge misstanke om att en individ har en cam-förändring, men ensam är den kliniska undersökningen inte stark nog för att diagnostisera cam.

Kvinnor verkar ha mindre förekomst av cam än män. Olika idrotter, med olika typer av belastning av höftleden, verkar påverka ifall en individ med cam får symptom eller inte. Unga skidåkare med cam har högre sannolikhet för att utveckla FAIS, än fotbollsspelare med cam. Fotbollsspelare har sämre rörlighet än skidåkare.

- Förhoppningsvis kommer resultaten att bidra till en ökad förståelse för att man bör begränsa hård, repetitiv, tung belastning innan en individ har växt färdigt. Det skulle vara önskvärt om idrottsföreningar och klubbar la upp en långsiktig plan för att träna på ett skonsamt sätt, så barnen inte går sönder innan de är färdigväxta.

Ordförklaring:

  • Cam: En onormalt formad övergång mellan lårbenshuvudet och lårbenshalsen, som ger upphov till ett icke-sfäriskt lårbenshuvud
  • Femoroacetabular impingement syndrome (FAIS): Ett syndrom som består av symptom orsakat av en inklämning mellan övergången mellan lårbenshalsen och lårbenshuvudet, och acetabulum.
  • Pincer: Fokal eller global beläggning på acetabulärkanten, som leder till att acetabulum sträcker sig ner över lårbenshuvudet.

Bakgrund till intresset för ämnet i avhandlingen: Innan Anna började sin specialisering inom allmänmedicin gjorde hon tre år som ST-läkare på ortopeden i Östersund. Där kom hon i kontakt med Cecilia Agnvall som var sjukgymnast på skidgymnasiet i Åre, och hade ett forskningssamarbete med Leif Swärd, Adad Baranto och Jón Karlsson. Anna påbörjade då ett samarbete med Cecilia och de har tillsammans samlat in all data som ligger tillgrund för avhandlingen.
 

Foto: Hanne M. Stubberud
Illustrationer: Pontus Andersson

INFORMATION OM DISPUTATIONEN

Opponent:  Hans Tropp, Linköpings universitet, Linköping
Betygsnämnd: Caroline Schmidt, Henrik Malchau och Yohan Robinson
Huvudhandledare: Adad Baranto
Bihandledare: Jón Karlsson och Olof Thoreson