Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Äldreomsorgskrisen under covid-19
Länkstig

Äldreomsorgskrisen 2020 - omsorg, förvaring eller ättestupa?

Forskning

Under Coronakrisen har allvarliga brister inom svensk äldreomsorg blixtbelysts. Sverige har bland de högsta döds-talen i världen per capita, och majoriteten äldre som har avlidit i covid-19 har gjort det inom vården. Oskyddade på vissa områden, överbeskyddade på andra, har de äldre fått möta pandemin. Hur ska då samhället skydda sina äldre på ett människovärdigt sätt?

Seminarium
Datum
24 nov 2020
Tid
10:00 - 15:30
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21
Antal platser
Jonseredsseminarium.
Ytterligare information
Jonsereds
herrgård

Arrangör
Jonsereds herrgård och AgeCap - centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet

Under Coronakrisen har allvarliga brister inom svensk
äldreomsorg blixtbelysts. Sverige har bland de högsta döds-talen i världen per capita, och majoriteten äldre som har avlidit i covid-19 har gjort det inom vården. Oskyddade på vissa områden, överbeskyddade på andra, har de äldre fått möta pandemin. Hur ska då samhället skydda sina äldre på ett människovärdigt sätt?

Som medborgare har vi grundläggande rättigheter, bland dem rätten till medicinsk vård och ett värdigt liv. Vad händer med dessa rättigheter när äldreomsorgen utarmas genom underbemanning, låga löner och bristande både arbetsvillkor och anställningstrygghet? När tillgång till läkare, kompetens och kvalificerad vård inte längre är en självklarhet? Vad säger lagen, och hur ska äldreomsorgen organiseras i framtiden för säkra sitt uppdrag?


Maciej Zaremba journalist och författare, Maria Björklund chef tillsyns-avdelning sydväst, Inspektionen för vård och omsorg IVO, Iréne Nilsson Carlsson folkhälsoråd Socialstyrelsen, Yngve Gustafson professor i geriatrik, Umeå univeristet, Babbs Edberg stadsdelsdirektör Centrum och tillträdande chef för nya äldreförvaltningen Göteborgs Stad, Anna Skarsjö ordförande Kommunal väst

---

INBJUDNINGAR
Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.